Parmentier de rata

de Catalina L in Rata, 26 Sep 2015 | 1422 vizualizari

 

Numele acestui fel de mancare vine de la Antoine-Augustin Parmentier.... cine este?
Farmacist și agronom francez, unul dintre primii specialiști în nutriție, dietetică și igienă alimentară.
A demonstrat că cartoful poate fi folosit în alimentație și de oameni și a fost unul din pionerii extragerii sucului de zahăr din sfecla de zahăr. De asemenea, a studiat metode de conservare a mâncărurilor, inclusiv și refrigerarea.
Prizonier în Germania, descoperă CARTOFUL la fiecare masă în gamela lui.
Întors în Franța, în 1763 „spițerul Armatelor”, Antoine-Augustin Parmentier, se încumetă să facă tot posibilul ca leguma să fie adoptată în Franța, încercând să găsească un leac al foametei.
Însă, o violentă opoziție se declanșează și, în anumite provincii, se interzice cultivarea „plantei dăunătoare”. Parmentier a izbutit, totuși, să-i convingă pe Franklin, pe Lavoisier și pe rege, care își împodobește butoniera cu flori de cartofi.
Planta nu era apreciată în Franța decât pentru calitățile ei ornamentale. În secolul al XVIII-lea, Parmentier s-a străduit s-o introducă în alimentație și nu fără greutăți: primii cartofi aveau un gust acru. Parmentier a perfecționat metodele de semănat și a înmulțit speciile, ceea ce, în cele din urmă,
i-a permis să obțină varietăți cunoscute în zilele noastre. Totuși, populația rămânea neîncrezătoare.
În 1771, Academia de Medicină din Paris conchide că tuberculul e nedăunător și recomandă folosirea sa.
Pentru a trezi interesul, chibzuit susținut de Ludovic al XVI-lea, Parmentier a recurs la numeroase subterfugii. El a intervenit pentru plantarea de terenuri cu cartofi la periferia Parisului (astăzi cartierele la Porte Maillot și Grenelle) și a pus să fie păzite în mod ostentativ ziua, ca să îndemne populația să le fure noaptea”.

Pulpele de rata "confiate", sunt o delicatesa din bucataria franceza.
Carnea este gatita cel putin 2 ore, in grasime fierbinte de rata.
Apoi este acoperita cu grasime de rata si conservata in borcane .
Aproximativ in acelasi mod ca si la confit de rata se procedeaza si cu carnea de porc, de iepure etc, adica se gatesc foarte lent in grasime apoi se depoziteaza la rece pentru cateva luni bune.
Carnea devine astfel foarte frageda si suculenta.
(sursa: Wikipedia)

 

INGREDIENTE

  • 2 pulpe de rata "confiate"
  • 5 cartofi
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoil
  • 1 rosie mare
  • sare, piper
  • lapte
  • cascaval ras
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Parmentier de rata:

Pulpele se scot din grasime (indepartati cat mai multa grasime de pe pulpe).
Se incalzesc in tigaie timp de 10 minute pana se rumenesc bine.
Indepartati pielea. Carnea se indeparteaza de pe os si se marunteste.

Curatati si taiati marunt ceapa si usturoiul
Se prajesc 4-5 minute cu un pic de grasime de la pulpe. Puneti rosia taiata cubulete si reveniti 10-15 minute.

Se curata și se taie cartofii in bucati.  

Se pun la fiert in apă cu sare. 
Se fierb pana cand intra varful cutitului in ei.

Se pun cartofii în castronul robotului cu un pic de apa de la fiert. Amestecati.
Adaugati laptele progresiv amestecand pana cand obtineti consistenta dorita de piure. Condimentati.
Incalziti cuptorul la 240°C.  

In vasul de copt  puneti amestecul ceapa-rosie, apoi puneti carnea de rata deasupra si terminati cu stratul de piure.  

Decorati cu cascaval ras si dati la cuptor pentru 10-15 minute.    

Grasimea care ramane de la pulpe este excelenta pentru a pregati cartofi prajiti.

Alte retete cu rata confiata:  Salata de pipote confiate sau Pulpe de rata confiate cu cartofi

Pofta Buna !!!!!

 

TIPS-URI

1

Grasimea care ramane de la pulpe este excelenta pentru a pregati cartofi prajiti.

RETETA IN IMAGINI

Parmentier de rata-0
Parmentier de rata-1
Parmentier de rata-2
Parmentier de rata-3
Parmentier de rata-4
Parmentier de rata-5
Parmentier de rata-6
Parmentier de rata-7
Parmentier de rata-8
Parmentier de rata-9
Parmentier de rata-10

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (11)

-Licurici-

-Licurici- 1

27.09.2015, 10:13

mirela0911

mirela0911 1

27.09.2015, 14:21

Gicuta69

Gicuta69 1

28.09.2015, 13:50

Ce mancare buna!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!