Peppersteak cu cartofi fondanti si salata de cruditati

de radu_popovici in Vita, 25 Apr 2012 | 5215 vizualizari

 

O reteta clasica, insotita de o garnitura deosebita / cartofi fondanti / si de o salata de cruditati, completate cu un vin rosu, de mare calitate: Enira 2007.

 

INGREDIENTE

  • 2 bucati de antricot de vita, circa 200 g fiecare
  • 1 lingura de boabe de piper negru, macinate grosier
  • sare
  • 6 linguri de ulei de masline extra virgin
  • 4-5 linguri de unt
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 2 linguri de brandy
  • 400 ml fond de vita fierbinte, sau cat este nevoie
  • 4 linguri de smantana 32% grasime
  • 4 cartofi marisori, curatati de coaja
  • 2 fire de rozmarin proaspat
  • 60 g unt, taiat cubulete
  • 3 catei de usturoi, taiati in jumatate si curatati de germenele verde
  • 1 castravete mare, taiat rondele
  • 1 rosie, curatata de seminte si tocata
  • 2 linguri de patrunjel proaspat, tocat marun
  • 1/2 lingura de suc de lamaie
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peppersteak cu cartofi fondanti si salata de cruditati:

Se tempereaza fripturile minim 30-40 de minute, la temperatura camerei, inainte de a fi gatite. Se astern pe suprafata de lucru boabele de piper macinate. Se preseaza fripturile, ca piperul sa adere pe ambele fete. Se sareaza carnea.

Se incinge cuptorul la 200 °C. Se taie cartofii in jumatate, astfel ca sa se obtina cele mai mari sectiuni posibile. Se taie “capacele”, ca sa poata sta vertical. Se indeparteaza cu un cutit ascutit muchiile sectiunilor, ca acestea sa fie tesite. Astfel se evita arderea muchiilor atunci cand se prajesc cartofii.

Se sareaza si se pipereaza cartofii pe sectiunea mare. Se incinge o tigaie cu maner de inox (sau o cratita, caci vasul trebuie apoi transferat in cuptor). Se adauga 3 linguri de ulei si se incinge pana ce incepe sa fumege. Se asaza jumatatile de cartofi in tigaie, pe sectiunea asezonata, se sareaza si se pipereza pe sectiunea expusa si se prajesc 3-4 minute, sau pana se rumenesc.

Se micsoreaza flacara si se intorc cartofii. Se adauga in tigaie 3-4 linguri de unt (acesta da gust bun; amestecat cu ulei nu se va arde), usturoiul si cimbrul. Se gatesc cartofii 5-10 minute, sau pana se rumenesc si pe aceasta fata. Se scoate usturoiul dupa ce se rumeneste, caci risca sa devina amar.

Se adauga circa doua treimi din fond (trebuie ca lichidul din tigaie sa formeze un strat care sa ajunga pana la trei sferturi din inaltimea jumatatilor de cartofi) si se da in clocot. Se transfera tigaia in cuptor pentru 12-15 minute.

Intre timp se incinge o tigaie de inox, la foc mediu-iute. Se adauga 1 lingura de ulei si lingura de unt ramasa. Se adauga carnea in tigaie si se micsoreaza putin flacara, la mediu. Se prajeste carnea circa 2-5 minute pe fiecare parte, functie de grosimea ei si de cat de gatita doriti sa fie.

Intre timp se amesteca intr-un castron rondelele de castravete cu patrunjel si rosie. Se stropesc cu suc de lamaie si cu restul de ulei. Se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine si se pune salata deoparte.

Se scot feliile de carne pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii care va colecta sucurile scurse. Se acopera carnea lejer, cu o folie metalica, si se lasa sa stea 5 minute.

Se incinge din nou tigaia si se adauga ceapa tocata. Se sareaza si se gateste 3-4 minute, pana se inmoaie, amestecand si racaind reziduurile caramelizate lasate de carne. Se adauga brandy in tigaie si se flambeaza. Se adauga fondul si se scurg sucurile lasate de carne. Se fierbe lichidul molcom, pana se reduce la jumatate.

Se adauga smantana, se amesteca si se fierbe pana ce lichidul se ingroasa si devine siropos. Se gusta sosul si se asezoneaza cu sare si piper, daca este nevoie. Se adauga patrunjel tocat, se readuce carnea in tigaie si se intoarce de cateva ori, ca sa se “imbrace” cu sos.

Se pun 2-3 linguri de sos intr-o farfurie calda. Peste sos se asaza carnea. Se serveste alaturi de cartofi fondanti (stropiti cu putin sos din tigaia lor), cu salata de castraveti si rosie, ornata cu fire de patrunjel.

TIPS-URI

1

Vinul potrivit: Enira 2007

Daca ti-a placut reteta noastra "Peppersteak cu cartofi fondanti si salata de cruditati" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

diaconta 1

01.05.2012, 18:51

La multi ani !!!! multa sanatate si bucurie

radu_popovici 1

01.05.2012, 20:53

Va multumesc tuturor.

alldaycooking 1

01.05.2012, 21:04

La multi ani!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Antricot de vita cu sos anchois