Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata

de Catalina L in Dulciuri, 8 Ian 2017 | 363 vizualizari

 

In Franta, astazi si de sarbatoarea Epiphaniei se serveste un fel de placinta numita "la galette des rois", care pe vremuri era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara, denumita "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferita primului sarac care aparea in fata familiei.
Anul acesta, am facut-o in forma dreptunghiulara, iar crema frangipane am facut-o in 2 culori: natura si cu ciocolata.
Crema frangipane este un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/01/placinta-galette-des-rois-cu-migdale-si.html

 

INGREDIENTE

  • 1 galbenus de ou
  • 2 foi rotunde de aluat de foietaj
  • 2 ouă întregi,
  • 70 g zahăr pudră
  • 50 g unt
  • 200 g pudră de migdale
  • 3 linguri de pudra de ciocolata, cacao

Crema de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 35 cl de lapte
  • vanilie pudra (sau esenţă de vanilie)
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 70 g de zahar
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata:

Incepem cu crema de vanilie:


Se pune la incalzit laptele. Frecam galbenusurile de ou cu zaharul, adaugam amidonul, vanilia si amestecam bine.


Se toarnă deasupra laptele fierbinte, amestecand tot timpul cu un tel.


Se pune la foc mic, amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.


Luati de pe foc si lasati sa se raceasca; amestecati din cand in cand. Dati la rece.


Intre timp, frecati untul cu zaharul, adaugati treptat ouale si pudra de migdale.


Adaugati treptat crema de vanilie racita si amestecati (puteti pune numai o parte din ea in functie de consistenta obtinuta).


Puneti jumatate din crema obtinuta intr-un posh. Cealalta jumatate o amestecati cu ciocolata si o puneti deasemenea ntr-un posh. Dati la rece timp de 30 de minute.


Intindem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare).


Punem pe o placa tapisata aluatul mai mic.


Depuneti benzi de crema alternand culorile si lăsând marginile libere.


Cu un penson, ungem marginile cu ou batut sau cu apa .


Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Taiem si sigilam marginile.


Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de apa rece.


Putem apăsa marginile cu o furculiţă ca să se lipească bine si trasa linii sau forme cu dosul unui cutit.


Decorati daca doriti cu aluatul ramas. Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.


Se coace in cuptorul incalzit la 180°C, timp de 30-40 minute.


Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).


Alte retete de placinte si de "galette des rois" aici.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (14)

diaconta 1

09.01.2017, 15:47

de asa multa vreme am zis ca fac si eu

mihaelar63 1

09.01.2017, 16:16

Ce as mai gusta

Gherca Daniela 1

09.01.2017, 17:45

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

10180 puncte

xana

8370 puncte

anca_rm

7550 puncte

vasimur

5650 puncte

oanapl

5440 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert rulouri cu branza dulce
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Strudel cu mere si vin-reteta de post