Pogaci cu jumari

de La Ancuta in Aperitive / Garnituri, 19 Apr 2012 | 3385 vizualizari

 

Am ales sa va prezint o reteta tare indragita in Ardeal, si anume: pogaci cu jumari. Ele se potrivesc parca mai bine iarna, dupa taiatul porcului, dar cum la noi e inca frig, cred ca merg si in aprilie :).
Dar sa trecem la treaba, ca e de lucru, nu gluma ;)

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 2 linguri smantana
  • 100 g untura
  • 200 ml lapte caldut
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 250 g jumari
  • sare, piper
  • 1 ou pentru uns
  • chimen
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pogaci cu jumari:

Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut. Acoperim si lasam sa creasca (~10 minute).

Cernem faina intr-un vas incapator si facem o gropita in mijloc. Adaugam in aceasta gropita drojdia activata si ouale. Pe margini punem sarea si incepem sa amestecam. Adaugam apoi untura, care a asta la temperatura camerei, smantana si apoi laptele caldut. Framantam un aluat nelipicios.

Acoperim vasul si lasam la loc caldut pana isi dubleza volumul.


Pana dospeste aluatul ne ocupam de pasta de jumari. Trebuie sa va spun ca din 2,5 kg de slanina mi-au iesit jumari pentru doua portii de pogaci si cateva pentru astamparat pofta :)


Revenim deci la jumarile pentru pogaci. Pe acestea le dam pe masina de tocat iar apoi le condimentam cu sare si piper, dupa gust (~ 1 lingurita din fiecare).


Dupa ce a dospit aluatul il intindem in foaie dreptunghiulara. Pasta de jumari o impartim in trei parti egale. Ungem aluatul cu o parte din pasta de jumari si il impaturam pana la jumatate pe partea lunga. Aducem si cealalta jumatate peste iar apoi procedam la fel si din partea scurta. Sper ca imaginile sa explice mai bine ca mine :)


Dam aluatul la frigider pentru o jumatate de ora apoi repetam procedeul inca de doua ori.


Aceasta operatiune va lua mai mult timp, dar pogacile vor deveni foietate si bune. Daca insa nu aveti timp, se poate unge aluatul cu toata pasta de jumari, se impatura si se da la frigider pentru 30 de minute.


Dupa ce a stat a treia oara la frigider intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire si decupam pogacile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde.


Asezam pogacile in tava tapetata cu hartie de copt si lasam 20 de minute pana cresc frumusel.


Ungem apoi pogacile cu ou batut si presaram chimen.


Coacem in cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pana se rumenesc deasupra.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Pogaci cu jumari" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 8 %
249.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

La Ancuta 1

14.05.2012, 22:05

Multumesc Dorin

delia64 1

19.12.2013, 12:18

La Ancuta 1

19.12.2013, 13:56

Multumesc Delia

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

xana

10780 puncte

Constelatialeu

8670 puncte

mirela0911

8300 puncte

MotanLaOale

6070 puncte

RuxyRux

5270 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Chec aperitiv