Pogaci cu jumari

de La Ancuta in Aperitive / Garnituri, 19 Apr 2012 | 7568 vizualizari

 

Am ales sa va prezint o reteta tare indragita in Ardeal, si anume: pogaci cu jumari. Ele se potrivesc parca mai bine iarna, dupa taiatul porcului, dar cum la noi e inca frig, cred ca merg si in aprilie :).
Dar sa trecem la treaba, ca e de lucru, nu gluma ;)

 

INGREDIENTE

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 2 oua
  • 2 linguri smantana
  • 100 g untura
  • 200 ml lapte caldut
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 250 g jumari
  • sare, piper
  • 1 ou pentru uns
  • chimen
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pogaci cu jumari:

Amestecam drojdia cu zaharul si putin lapte caldut. Acoperim si lasam sa creasca (~10 minute).
Cernem faina intr-un vas incapator si facem o gropita in mijloc. Adaugam in aceasta gropita drojdia activata si ouale. Pe margini punem sarea si incepem sa amestecam. Adaugam apoi untura, care a asta la temperatura camerei, smantana si apoi laptele caldut. Framantam un aluat nelipicios.
Acoperim vasul si lasam la loc caldut pana isi dubleza volumul.

Pana dospeste aluatul ne ocupam de pasta de jumari. Trebuie sa va spun ca din 2,5 kg de slanina mi-au iesit jumari pentru doua portii de pogaci si cateva pentru astamparat pofta :)

Revenim deci la jumarile pentru pogaci. Pe acestea le dam pe masina de tocat iar apoi le condimentam cu sare si piper, dupa gust (~ 1 lingurita din fiecare).

Dupa ce a dospit aluatul il intindem in foaie dreptunghiulara. Pasta de jumari o impartim in trei parti egale. Ungem aluatul cu o parte din pasta de jumari si il impaturam pana la jumatate pe partea lunga. Aducem si cealalta jumatate peste iar apoi procedam la fel si din partea scurta. Sper ca imaginile sa explice mai bine ca mine :)

Dam aluatul la frigider pentru o jumatate de ora apoi repetam procedeul inca de doua ori.

Aceasta operatiune va lua mai mult timp, dar pogacile vor deveni foietate si bune. Daca insa nu aveti timp, se poate unge aluatul cu toata pasta de jumari, se impatura si se da la frigider pentru 30 de minute.

Dupa ce a stat a treia oara la frigider intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, nu foarte subtire si decupam pogacile cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde.

Asezam pogacile in tava tapetata cu hartie de copt si lasam 20 de minute pana cresc frumusel.

Ungem apoi pogacile cu ou batut si presaram chimen.

Coacem in cuptorul preancalzit, la foc potrivit, pana se rumenesc deasupra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pogaci cu jumari" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

delia64 1

19.12.2013, 12:18

La Ancuta 1

19.12.2013, 13:56

Multumesc Delia

mihaelar63 1

08.12.2019, 22:36

Ce faine ti-au iesit !!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Bruschetta all'italiana