Prajitura cu Crema Caramel

de mirela0911 in Prajituri, 24 Mai 2015 | 11107 vizualizari

 

Reteta acestei prajituri este veche, imi aminteste de copilarie, pentru ca era nelipsita de la sarbatori, era una din preferatele mele. Probabil ca acum are alta denumire, dar in caietul vechi al mamei aceasta prajitura apare sub denumirea de Dobos.
Ce am schimbat la ea a fost doar glazura, in rest, aceeasi prajitura delicioasa pe care mi-o amintesc cu drag!

 

INGREDIENTE

Pt. foi:
  • 500 g faina
  • un praf de sare
  • 100 g untura
  • 100 g zahar
  • 1 ou mare
  • 100 ml lapte
  • 1 lgt amoniac
Crema:
  • 300 g zahar
  • 500 ml apa
  • 120 g faina
  • 500 ml lapte
  • un pachet unt
Glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 3 lg lapte
Portii: 30
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu Crema Caramel:

Foile: Intr-un bol se pune faina, sarea si zaharul si se amesteca. Se adauga untura, oul si amoniacul stins in laptele caldut. Se amesteca la un loc dupa care se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat omogen si nelipicios. Se imparte aluatul in 5 parti egale. Se intinde cate o foaie de dimensiunea unei tavi de 22x32 cm si se coc pe dosul acesteia timp de 6-8 minute la 180 de grade.


Crema: Se caramelizeaza 150 de grame zahar. Se stinge cu 500 ml apa si se lasa pe foc pana se dizolva tot caramelul. Intre timp restul de zahar se amesteca cu 120 g faina apoi se omogenizeaza treptat cu laptele, avand grija sa nu faca cocoloase. In momentul in care s-a topit caramelul, se toarna compozitia cu lapte peste caramel amestecand continuu cu un tel. Se lasa la foc mediu pana se ingroasa crema. Se stinge focul, se adauga untul si se amesteca bine pana se omogenizeaza. Se lasa crema sa se raceasca.


Pe un platou se aseaza o foaie, se unge cu o parte din crema de caramel, se aseaza a doua foaie si tot asa pana la epuizare, pastrand pentru final foaia care arata mai bine. Se apasa prajitura cu palmele usor pentru a se lipi bine foile de crema.


Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucati cu cele 3 lg de lapte sie se incalzeste pana se topeste si omogenizeaza ciocolata. Se toarna peste prajitura si se intinde cu ajutorul unei linguri. Se da la rece prajitura dupa care se poate taia si servi.


Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Se poate inlocui amoniacul cu bicarbonat de sodiu.

2

In timp ce foile sunt la cuptor,se pot verifica mai repede daca acestea sunt facute, devin aurii pe margini (depinde si de cuptor).

3

Este mai buna a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu Crema Caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 30 %
999.99 lei
699.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (34)

Andra_Constantinescu 1

30.05.2015, 14:51

Foarte buna si frumoasa!

Xandrinne 1

31.05.2015, 11:09

-Licurici- 1

17.08.2015, 08:55

Ce frumusete! Tare buna e!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

8680 puncte

Rahela Velicu

8650 puncte

RODIMUR

8300 puncte

CameliaR

8100 puncte

GeorgiG

7370 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Cupcakes cu banane si ciocolata