Prajitura cu mere a bunicii

de GretaRachita in Prajituri, 14 Ian 2014 | 5387 vizualizari

 

Prăjitura aceasta, atât de simpla, atât de banala, dar în același timp atât de buna, de autentica era ca un sărut de bine ai venit acasă din partea bunicii mele (din partea mamei mele - pentru ca eu asa i-am spus mereu - mama). Prăjitura ei cu mere nu lipsea niciodată Lăsând la o parte toate bunătățile pe care mi le pregătea pe când ma întorceam acasă din călătoriile mele lungi cu ansamblul de dansuri populare din care făceam parte, pe când ma întorceam acasă în vacantele universitare și mai târziu în concedii, prăjitura ei cu mere era mereu un bonus, un plus, era acea cireașa de pe tort. Îmi amintesc cum i se lumina fata când eu, odată intrata în casa, îmi începeam descoperirile printre oalele ei, iar ea continua sa îmi dea indicii ca sa îmi ușureze căutările "uita-te și în frigider...ai văzut ce ai în cuptor, ridica capacul de la oala aceea...uita-te și acolo și dincolo...ahhh și ți-am făcut și prăjitura cu mere"...asa se încheia mereu prezentarea. Evident prăjitura cu mere era primul lucru pe care îl gustam, asa din picioare, pe fuga, înainte de a despacheta, de a-mi face dusul, de a ma pune la masa. Era acel ceva ce îmi acoperea mereu golul din stomac după călătoria făcuta.
Am trăit un sentiment frumos acum, când întoarsa acasă, știind ca pe ea nu o voi mai găsi aici, sa găsesc totuși prăjitura cu mere făcuta după rețeta ei (mulțumesc mami). As fi mâncat toată acea prăjitura într-o secunda dar de data aceasta nu pentru a-mi astupa golul din stomac, ci pentru a umple golul din suflet lăsat de dispariția ei. Te iubesc bunica.

 

INGREDIENTE

  • 2 linguri de unsoare
  • 2 oua
  • 1 cana de lapte
  • 3-4 linguri de smântâna
  • 1 praf de copt
  • 700 g faina
  • 1 kg de mere
  • 4-5 linguri de zahar (depinde cat de dulci sunt merele)
  • 1/2 lingurița scorțișoara
  • gris
  • zahar praf
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere a bunicii:

Se amesteca laptele cu unsoarea, ouăle și smântâna Se adaugă faina împreuna cu praful de copt. Se frământă bine și se da la frigider pentru circa 30-40 minute.


Intre timp se curata merele și se dau prin răzătoare. Se adaugă zaharul și scorțișoara


Aluatul îl împărțim în doua. Întindem prima parte și o punem într-o tava tapetata cu hârtie. Presărăm deasupra gris. Scurgem merele și le distribuim pe foaie. Deasupra merelor presarăm din nou gris pentru a absorbi sucul pe care merele îl lasă. Întindem a doua parte a aluatului și o punem peste mere. Închidem marginile și găurim foaia de deasupra ici, colo cu ajutorul unei furculițe.


Dam prăjitura la cuptor pentru circa 30-45 de minute, la 180 de grade, cuptor preîncălzit. Dupa ce se răcește o presăram cu zahar și o tăiem.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mere a bunicii" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (17)

laura_n 1

15.01.2014, 15:46

oohh, m-ai impresionat enorm!

GretaRachita 1

15.01.2014, 23:27

multumesc Laura

Raluca57 1

26.01.2014, 16:37

Emotionanta prezentare! desi sunt la varsta cand as putea fi eu bunica, m-ai impresionat profund, am ochii in lacrimi, parca simt mirosul din bucataria bunicii, din casa ei atat de cu suflet aranjata. Multumesc ca mi-ai facut ziua minunata!!! Raluca

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Aperitiv biscuiti sarati
  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

  • 29

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!