Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel

de Rocsi in Prajituri, 19 Sep 2015 | 3161 vizualizari

 

O prajitura simpla, in care aromele se imbina atat de armonios, sublim, completand perfect aceste zile insorite de toamna...
PS: Va spun un secret, este prima prajitura facuta de cand sunt accidentata, cu ajutorul sotului bineinteles. Asa ca nu aruncati prea tare cu pietre, ca m-am chinuit putin sa fac cateva poze :p

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 4 mere
    • 2 pere
    • 5 oua
    • 5 linguri zahar
    • 4 linguri apa rece
    • 4 linguri ulei
    • 7 linguri faina
    • 1 lingurita cu varf praf de copt
    • 1 lingurita rasa scortisoara
    • 1 lingura unt
    • 1 pliculet zahar vanilat
    • 2 lingurite esenta de vanilie
    • un praf de sare
    Sosul caramel:
    • 6 linguri frisca lichida
    • 6 linguri zahar
    • 1 lingurita unt
    In plus:
    • 150 ml frisca lichida
    • 150 gr smantana groasa de tara
    • 1 lingura zahar pudra
Portii: 20
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel:

Blatul: Curatam merele, perele si le taiem cuburi potrivite. Tapetam cu hartie o tava de 20/24 cm, punem fructele. Presaram scortisoara, zaharul vanilat si punem bucatele de unt. Le punem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 15-20 de minute. Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, adaugam uleiul si apa. Incorporam esenta, praful de copt si faina cernuta. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, le adaugam in compozitia de galbenusuri cu ajutorul unei palete. Scoatem tava din cuptor, turnam compozitia pregatita, introducem iar in cuptor pana blatul se rumeneste si este copt, 15-20 de minute. Cand este gata, scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca. Sosul: Intr-un tuci sau o cratita cu fundul mai gros, punem zaharul la caramelizat. Cand prinde o culoare aurie usor inchisa, punem untul, amestecam pana se topeste, apoi adaugam frisca lichida si mai lasam pe foc 2-3 minute. Dam sosul deoparte, il lasam sa se raceasca. Intr-un bol punem frisca lichida si smantana, ambele reci, zaharul pudra, mixam la viteza mare pana devin spuma. Prajitura rece, o rasturnam cu fructele in sus, in tava in care am copt-o indepartand hartia de copt. Punem frisca, o nivelam si cu un pieptan de bucatarie facem cateva valuri. O dam la rece 1-2 ore, o portionam si turnam sos caramel pe fiecare bucata. Sa aveti pofta!

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-0
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-1
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-2
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-3
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-4
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-5
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-6
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-7
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-8
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-9
Prajitura cu mere, pere, frisca si caramel-10

COMENTARII (46)

Moni_alex

Moni_alex 1

21.09.2015, 15:05

delicioasa!

Rocsi

Rocsi 1

23.09.2015, 10:51

Multumesc mult Daniela

Rocsi

Rocsi 1

23.09.2015, 10:52

Multumesc Moni

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Placinte cu carne si carnati
  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!