Prajitura cu nuca si glazura din galbenus

de Lia_ in Prajituri, 4 Feb 2014 | 11280 vizualizari

 

O prajitura clasica pe care o stiti sub denumirea de "Prajitura chinezoaica". Se poate decora cu ciocolata rasa sau carlionti din ciocolata. Eu o prefer simpla. Este buna! Imi aminteste de mama.

 

INGREDIENTE

BLAT:
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 6 albusuri
  • 1 "ciupitura" de sare
  • 200 g faina
  • 200 g zahar tos
  • 200 g nuca macinata (optional o puteti praji foarte putin)
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de copt
GLAZURA:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
DECOR (OPTIONAL):
  • ciocolata neagra
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si glazura din galbenus:

1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.


2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.


3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos. Daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.


4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.


5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).


6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.


7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.


8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu "zboare" pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.


9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus. Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata!


10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.


11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.


12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul.


13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.


14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in cuptor.


16.Lasi prajitura sa se raceasca.


17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi.


DECOR:


Eu o prefer fara ciocolata pe deasura, asa simpla, galbena si frumoasa.


Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra sau sa o topesti si amesteci cu o lingura ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie, cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti. Sa iva fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Perfect se taie rece cu cutterul sau un cutit cu lama foarte putin groasa, altfel glazura se sparge

2

Dimensiuni tava: 25x32cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si glazura din galbenus" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (39)

Sim0na 1

06.02.2014, 11:23

Arata PERFECT!

mihaelalalala 1

20.05.2014, 13:35

Khristiana 1

20.05.2014, 17:46

Abia astept sa o fac!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuci caramelizate