Prajitura cu nuca si smantana - nr. 300

de _Alina_ in Dulciuri, 6 Noi 2014 | 15866 vizualizari

 

Ehe, dragilor iata ca am ajuns si eu intr-un final la reteta cu numarul 300. E o reteta cu multa nuca si smantana care-mi aduce aminte de copilarie, si in plus e fara faina. ;)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu)
  • 150 g zahar
  • 250 g miez de nuca (macinat)
  • un praf sare
  • 2 lgt pudra pomelo/coaja de lamaie (optional)
  • Crema:
  • 200g smantana pentru frisca (30% grasime - Pilos)
  • 190 g smantana 12 % grasime (Casa Buna- am folosit eu)
  • 60 g zahar
  • 60 g miez de nuca intreg
  • 5 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa
  • Decor:
  • 120g glazura de ciocolata
  • miez de nuca
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si smantana - nr. 300:

Blat:


1. Preincalzesti cuptorul la 210 grade Celsius.


2. Separa albusurile de galbenusuri.


3. mixeaza albusurile spuma cu prafulde sare. Adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma formata devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.


4. Adauga galbenusurile peste albusurile batute si mixeaza pana la incorporare.


5. Pune in compozitie miezul de nuca si pudra de pomelo/coaja de lamaie si inglobeaza-le prim miscari fine cu o spatula.


6. Toarna compozitia intr-o tava standard de aragaz (a mea are dimensiunile 39x35 cm) tapetata cu hartie de copt. Intinde compozitia ca sa acopere toata tava si scutura putin tava inainte de a o introduce in cuptor pentru 8 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat, daca iese curata => blat copt.


7. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa blatul 5 minute sa se racoreasca apoi dezlipeste-l usor de pe hartia de copt si lasa-l sa se racoreasca complet.


8. Taie marginile blatului, iar apoi taie blatul in doua bucati inegale (eu am taiat una cu latimea de 18 cm si cealalta de 10 cm - dimenisunile depind si de tava pe care o vei folosi la montat), taie inclusiv hartia de copt cand tai blatul.


Crema:


ATENTIE!!! Prepari crema cand ai blatul pregatit pentru asamblat.


1. Coace miezul de nuca intr-o tigaie sau in cuptor pentru cateva minute si apoi taie-l grosier.


2. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe bain-marie apoi o lasi sa se racoreasca pana cand mixezi frisca.


3. mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pana cand aceasta capata volum si devine aerata. Adauga smantana si gelatina hidratata si mixezi pana la inglobarea acestora.


Asamblare:


1. Pune bucata mai mare de blat cu tot cu hartia de copt (fiindca altfel se sfarama) intr-o tava pentru cozonac.


2. Toarna jumatate din crema, pune miezul de nuca copt si deasupra restul de crema. Acopera cu bucata mica de blat si introdu in frigider pentru cel putin 3 ore.


3. Scoate tava din frigider, pune un platou deasupra tavii si rastoarna cu grija prajitura. Da deoparte hartia de copt si taie capetele prajiturii apoi decoreaza cu glazura (reteta glazurii AICI) si cu miez de nuca.


Nota: fiind o prajitura fara faina, blatul se rupe usor si va trebui sa lucrati cu grija ca sa nu se intample asta.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si smantana - nr. 300" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (36)

_Alina_ 1

11.11.2014, 11:35

Va multumesc tuturor!

_Alina_ 1

11.11.2014, 11:36

Sidy, e corect 190g.

monik80 1

21.03.2015, 07:54

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Snickers