Prajitura Deliciu pentru cafea

de merisor in Prajituri, 12 Mar 2016 | 3445 vizualizari

 

Nu stiam cum sa denumesc aceasta prajitura, pentru ca am facut o combinatie intre prajitura cu foaie sfaramata si napolitane cu caramel.
Dar cei care au gustat din ea, adica bucatarasii mei dragi, au zis ca este o prajitura potrivita pentru a fi servita langa cafeaua de la prima ora.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru 3 foi:
  • 3 galbenusuri
  • 250 g unt(82%)
  • 10 linguri lapte
  • 150 g zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita otet de mere
  • 1 plic praf de copt
  • faina cat cuprinde(aproximativ 800 g)
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • o foaie sfaramata
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 400 ml lapte
  • 150 g unt de arahide
  • 100 g zahar
  • un varf lingurita sare
  • Pentru napolitanele cu caramel:
  • 2 foi napolitane(Lica)
  • 6 galbenusuri
  • 8 linguri zahar
  • 150 g alune
  • 250 g unt(65%)
  • un praf sare
  • In plus:
  • 250 g gem acrisor(prune, caise)
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Deliciu pentru cafea:

Pentru foi, frecam untul cu zaharul pana se spumeaza, apoi adaugam galbenusurile frecate cu putina sare, omogenizam si adaugam laptele.


Desfacem bicarbonatul in otet si il adaugam peste celelalte ingrediente, adaugam si esenta, apoi incorporam faina cernuta impreuna cu praful de copt.


Framantam un aluat usor ferm, atat cat sa nu se lipeasca de maini, pe care il acoperim cu o folie si il dam la rece 30 de minute.


Impartim apoi aluatul in trei parti, pe care le intindem pe dosul tavii(28/40 cm) si le coacem pentru 4-5 minute la 180 de grade.


Nu uitam sa intepam foile din loc in loc pentru a nu face bolta in timpul coacerii.


Cat timp aluatul sta la rece ne ocupam de napolitane.


Pentru crema caramel, frecam galbenusurile cu un praf de sare si untul moale cu doua linguri de zahar si le unim in acelasi vas, apoi punem vasul la foc, pe baie de aburi si amestecam continuu in el, pana cand compozitia incepe sa se ingroasa.


Punem intr-un vas cu peretii inalti, 6 linguri de zahar si le caramelizam la foc mic, amestecand continuu sa nu se innegreasca si sa devina amar.


Cand este complet diluat, il adaugam peste crema din celalalt vas si amestecam energic pentru a se omogeniza.


Lasam vasul la foc mic, pe baie de aburi, pana cand se dilueaza caramelul, amestecand continuu, apoi ridicam vasul de pe foc si adaugam alunele usor zdrobite si imediat intindem crema intre cele doua foi de napolitane.


Asezam o greutate pe ele si le lasam deoparte.


Pentru crema, sfaramam intr-un vas, o foaie dintre cele trei, pe cea mai urata.


Punem laptele la incalzit cu un praf de sare si zaharul si topim ciocolata in el.


Adaugam si untul de arahide, omogenizam bine compozitia si o turnam fierbinte peste foaia sfaramata si omogenizam crema.


Asezam o foaie in tava, o ungem cu gemul de prune si intindem peste ea, jumatate din crema.


Peste crema asezam foile de napolitane umplute cu caramel, apoi intindem restul de crema peste ele si acoperim cu ultima foaie coapta pe dosul tavii, presand-o bine.


Acoperim prajitura cu o folie si asezam peste ea niste greutati.


Eu am niste dictionare grele, de engleza si franceza pe care le asez mereu peste astfel de prajituri, doar doar vom reusi sa invatam si noi cele doua limbi straine :))))))


Dam prajitura la rece pana a doua zi, sau cel putin 5-6 ore pentru a se fragezi foile si a se putea portiona frumos.


O pudram cu zahar si o servim alaturi de o cafea buna, un ceai sau ce mai dorim noi.


Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Albusurile ramase(9 la numar), puneti-le intr-o caserola, sau punga la congelator. Atasati si un bilet la ele sa scrieti cate sunt si le scoateti cand doriti sa faceti o alta prajitura cu blat de bezea si nuca, sau ce vreti voi. Se lasa la dezghetat la temperatura camerei, apoi se mixeaza cu un praf de sare si se comporta perfect.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Deliciu pentru cafea" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (39)

Panacris 1

23.11.2016, 18:32

Deliciioooaassăăăă! Garantat!

dantes 1

14.07.2017, 10:09

Delicioasa!

Aurelia 07_07 1

14.07.2017, 17:22

O minune de praji !

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu branza si fragute