Prajitura "Foret Noire"

de Anamaria7 in Prajituri, 7 Sep 2012 | 8182 vizualizari

 

Prima bunatate incropita in cadrul Proiectului Dulce :) inceput cu ai mei colegi de munca. Urmeaza sa ii indulcesc saptamanal :)) Prajitura/tortul "Padurea Neagra" este expresia culinara a decorului iernatic al pamantului padurii acoperit cu omat, pe care cad bucati de coaja de copac si uneori seminte felurite. La origini, acest desert, fastuos acum, continea doar visine, frisca si lichior.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua mari
  • 180 gr zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat
  • 200 gr faina + 1 praf de copt + 4 linguri cacao
  • 2 lgt esenta de rom
  • 50 gr ciocolata topita in 3-4 lg lapte + 3-4 lg ciocolata maruntita
  • Sirop de visine:
  • 100 ml apa
  • 50 gr zahar
  • 100 ml lichior de visine
  • Jeleul de visine:
  • 1 borcan compot de visine
  • 3-4 lg zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat
  • 3 lg amidon
  • 100 ml lichior de visine
  • Crema de frisca:
  • 500 ml frisca lichida (nu am folosit vegetala, deci a trebuit zahar)
  • 2 pliculete intaritor de frisca (1 plic/250 ml frisca)
  • 150 gr zahar pudra
  • 80 ml lichior de visine+ 100 gr ciocolata neagra si visine pentru decor
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura "Foret Noire":

Blatul:


Mixam albusurile cu un praf de sare, cand se intaresc adaugam zaharul. Dupa ce acesta s-a topit punem si galbenusurile, pe rand, apoi ciocolata topita si la final, adaugam in ploaie faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.


Punem blatul intr-o tava de 25 cm x 35 cm si coacem la 180C pana ce trece testul scobitorii.


Siropul:


Fierbem apa cu zaharul pana se formeaza un sirop putin mai gros, apoi adaugam lichiorul. Lasam putin la racit.


Jeleul de visine:


Scurgem visinele, iar sucul il punem la fiert, mai putin cateva linguri pe care le amestecam cu amidonul pana se omogenizeaza. Devine ca un sos lung. Cand sucul fierbe, adaugam amidonul "lungit", oprim focul si amestecam repede sa nu se formeze cocoloase. Luam de pe foc, turnam lichiorul, zaharul si visinele cat inca e fierbinte si amestecam. Apoi lasam putin la racit.


Crema de frisca:


Mixam frisca RECE pe viteza medie 2-3 minute, apoi pe viteza mare pana se ingroasa. Cand e gata, punem zaharul si intaritorul si mai amestecam pana cand vedem ca s-a mai intarit putin. La final, adaugam lichiorul.


Asamblare:


Blatul se taie pe 2 nivele. Nivelul de jos se insiropeaza bine, apoi se aseaza jeleul de visine usor caldut si se lasa la racit. Peste acesta intindem 3/4 din frisca, peste frisca apasam usor nivelul al doilea al blatului, il insiropam si pe acesta si il acoperim cu restul de frisca.


Decoram cu visine, aschii de ciocolata si/sau sos de visine.

 

TIPS-URI

1

Grija mare daca nu folositi frisca vegetala pentru ca daca e mixata prea mult si prea tare se separa in unt si lichid! (Mie mi s-a intamplat :P :)) )

2

Prajitura e mai buna daca sta la rece pana a doua zi. Se si taie mai frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Foret Noire"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

alba_zori 1

08.09.2012, 17:22

felicitari din inimioara,foarte buna prajitura,eu demult nu am facut,dar voi face cat curand,e preferata mea

Mihaela11_jo 1

09.09.2012, 00:31

Foarte apetisanta!

andreea_angelo 1

19.11.2012, 17:49

ce mult imi place!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brownie cu crema de branza si fineti

de GeorgiG 5

ieri la 15:31

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

pe 22.07 la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

pe 22.07 la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

pe 22.07 la 20:49

RETETA RECOMANDATA
Tort Padurea Neagra