Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure

de simona72 in Prajituri, 23 Noi 2014 | 8162 vizualizari

 

Daca pentru reteta de la "Sarmale in dovleac" am avut un dovleac de 9,5 kg, era si normal sa ramana mult dovleac nemancat....Pentru prajitura am folosit dovleacul care l-am razalit de pe peretii dovleacului, au rezultat aproximativ 2 kg de dovleac. Initial am vrut sa fac un piure de dovleac, sa-l pun la borcan si sa-l folosesc in alte zile friguroase de iarna pentru prajitura. Dar m-am razgandit si cu jumatate de piure am facut prajitura, iar pe restul l-am pus la borcan....Am avut musafiri la prajitura asta, asa ca nu am mai apucat sa fac poze finale...

 

INGREDIENTE

  • pentru umplutura:
  • 1 kg de dovleac curatat
  • 4 linguri sirop de muguri de brad sau artar
  • 1 borcan de gem de amestec de gutui, mere si pere http://www.bucataras.ro/retete/gem-de-merepere-si-gutui-52371.html(optional)
  • pentru aluat:
  • 5 oua
  • 1 praf de sare
  • 150 ml ulei
  • 200 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 1 praf de copt
  • 350 gr faina
  • pentru crusta de deasupra:
  • 1-2 linguri unt
  • 10 piscoturi
  • 10 biscuiti simpli
  • 2 linguri sirop de agave sau miere
  • 60-70 gr alune de padure
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure:

Dovleacul curatat de coaja se da pe razatoarea cu gauri mari, eu l-am calit in bucati mai mari, asa cum am curatat dovleacul pe interior si a iesit ok. Se caleste dovleacul pana se inmoaie, se adauga siropul si se lasa sa se racoareasca. Dulceata este optionala, daca vreti si aveti o puneti...eu am folosit-o doar pentru aroma dulcetii. Se amesteca dovleacul calit cu dulceata si se da deoparte.

Pentru aluat: se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se mixeaza cu un praf de sare, galbenusurile se freaca cu zaharul pana se deschid la culoare si se topeste zaharul. Se adauga in fir subtire uleiul peste galbenusurile frecate, apoi laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Adaugam si albusurile batute spuma la final si amestecam usor cu o spatula.

Pentru crusta: prajim pentru 3-4 minute alunele de padure, pana coaja de pe ele incepe sa cada la atingere. Frecam alunele caldute intre palme, inlaturand astfel coaja de pe ele. Zdrobim biscuitii si piscoturile si ii amestecam cu alunele si siropul sau mierea.

Pentru asamblare: ungem o tava cu 1-2 linguri de unt. Adaugam amestecul pentru crusta, nivelam, peste punem umplutura, nivelam, apoi adaugam compozitia pentru aluat. Dam tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 40 minute, pana aluatul s-a rumenit deasupra si trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se racoreasca 5 minute, punem un platou peste tava in care se afla prajitura, iar cu o miscare ferma rasturnam prajitura. Lasam sa se raceasca, portionam si servim cu pofta.

Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

mirela0911 1

23.11.2014, 15:22

Ce praji buna!

Lia_ 1

23.11.2014, 19:05

cu dovleac tr sa fie pe gustul meu

diaconta 1

23.11.2014, 22:53

nu stiu de ce nu prea fac cu dovleac,ca e bun

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

  Limonada a la Cleme - racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

Cornulețe fragede - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 02.05 la 10:21

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Guguluf cu dovleac - Pumpkin gugelhupf