Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca

de Gurmandino in Porc, 12 Mai 2011 | 28262 vizualizari

 

Desi este considerata in zilele noastre un preparat clasic al bucatariei franceze, quiche-ul isi are originile in Germania, in regatul Lothringen, redenumit ulterior de francezi Lorena. De la aluatul de paine pe care era pregatita initial tarta s-a trecut, treptat, la un aluat nisipos din unt si faina. Tot ulterior s-a adaugat ca umplutura si branza, eventual branza Gruyere, iar daca punem ceapa obtinem “Quiche alsacienne”.

 

INGREDIENTE

  • faina 350 g
  • unt 175 g
  • sare, piper
  • nucsoara Kotanyi
  • bacon 190 g
  • oua 4 buc. mai mari sau 5 buc. mai mici
  • smantana pentru gatit 200 ml (eu am pus smantana de 15% grasime)
  • lapte integral 200 ml
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca:

Cerneti faina si sarea intr-un castron. Puneti untul rece si amestecati rapid cu varful degetelor, pana cand obtineti niste “firimituri”.

Adaugati 5 linguri de apa rece, cate o lingura o data, framantand bine si repede. Etapa incorporarii apei nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute, iar la finalul timpului ar trebui sa obtineti un aluat suplu, desprins de pe marginile castronului. Modelati-l sub forma unei sfere, acoperiti cu o folie alimentara si dati la frigider 30 de minute. Scoateti aluatul din frigider si, pe o suprafata pudrata usor cu faina, intindeti-l intr-o foaie rotunda, un pic mai mare decat dimensiunea formei de tarta. Rulati-l pe sucitor si derulati-l in forma de tarta.
Apasati bine pentru a se mula perfect pe forma si indepartati surplusul de pe margine. Daca nu vreti ca aluatul sa se stranga in cuptor, este momentul sa-l mai bagati “o tura” la frigider (macar 15 minute). Decupati din hartie de copt un cerc cu diametru un pic mai mare decat cel al formei de tarta. Asezati hartia in forma, peste aluat, si puneti deasupra “greutatile” necesare ca aluatul sa nu se umfle in timpul coptului. Puteti folosi, ca mine, boabe de fasole. Bagati forma in cuptorul incins la 200 de grade Celsius si lasati-o circa 15 minute.
Indepartati fasolea sau alte “greutati” folosite, precum si foaia de copt, asezati baconul taiat fasiute. Intr-un castron, bateti ouale cu un tel, adaugati smantana, laptele, un pic de sare si de piper si un varf de cutit de nucsoara. Turnati compozitia in tarta, peste bacon, si bagati tarta in cuptorul deja incins la 200 de grade Celsius. Lasati circa 40 de minute pana cand compozitia din lapte, smantana si oua s-a inchegat si rumenit usor. Serviti tarta calda.

Daca ti-a placut reteta noastra "Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cartofi cu bacon si cascaval la cuptor, serviti cu oua ochiuri