Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca

de Gurmandino in Porc, 12 Mai 2011 | 19114 vizualizari

 

Desi este considerata in zilele noastre un preparat clasic al bucatariei franceze, quiche-ul isi are originile in Germania, in regatul Lothringen, redenumit ulterior de francezi Lorena. De la aluatul de paine pe care era pregatita initial tarta s-a trecut, treptat, la un aluat nisipos din unt si faina. Tot ulterior s-a adaugat ca umplutura si branza, eventual branza Gruyere, iar daca punem ceapa obtinem “Quiche alsacienne”.

 

INGREDIENTE

  • faina 350 g
  • unt 175 g
  • sare, piper
  • nucsoara Kotanyi
  • bacon 190 g
  • oua 4 buc. mai mari sau 5 buc. mai mici
  • smantana pentru gatit 200 ml (eu am pus smantana de 15% grasime)
  • lapte integral 200 ml
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca:

Cerneti faina si sarea intr-un castron. Puneti untul rece si amestecati rapid cu varful degetelor, pana cand obtineti niste “firimituri”.


Adaugati 5 linguri de apa rece, cate o lingura o data, framantand bine si repede. Etapa incorporarii apei nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute, iar la finalul timpului ar trebui sa obtineti un aluat suplu, desprins de pe marginile castronului. Modelati-l sub forma unei sfere, acoperiti cu o folie alimentara si dati la frigider 30 de minute. Scoateti aluatul din frigider si, pe o suprafata pudrata usor cu faina, intindeti-l intr-o foaie rotunda, un pic mai mare decat dimensiunea formei de tarta. Rulati-l pe sucitor si derulati-l in forma de tarta.

Apasati bine pentru a se mula perfect pe forma si indepartati surplusul de pe margine. Daca nu vreti ca aluatul sa se stranga in cuptor, este momentul sa-l mai bagati “o tura” la frigider (macar 15 minute). Decupati din hartie de copt un cerc cu diametru un pic mai mare decat cel al formei de tarta. Asezati hartia in forma, peste aluat, si puneti deasupra “greutatile” necesare ca aluatul sa nu se umfle in timpul coptului. Puteti folosi, ca mine, boabe de fasole. Bagati forma in cuptorul incins la 200 de grade Celsius si lasati-o circa 15 minute.

Indepartati fasolea sau alte “greutati” folosite, precum si foaia de copt, asezati baconul taiat fasiute. Intr-un castron, bateti ouale cu un tel, adaugati smantana, laptele, un pic de sare si de piper si un varf de cutit de nucsoara. Turnati compozitia in tarta, peste bacon, si bagati tarta in cuptorul deja incins la 200 de grade Celsius. Lasati circa 40 de minute pana cand compozitia din lapte, smantana si oua s-a inchegat si rumenit usor. Serviti tarta calda.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Quiche Lorraine – tarta clasica frantuzeasca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

Bya Ralu 1

07.01.2013, 21:29

buna

Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii 1

07.01.2013, 22:27

Buna buna

CookieMonster 1

25.04.2013, 18:44

imi place!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Piept de pui umplut cu legume

de oanapl 5

ieri la 23:26

Somon la cuptor cu 4 garnituri

de Oana 8

ieri la 18:24

Snitele din muschi de porc in crusta de cascavea cu mustar si pesmet

pe 21.09 la 21:46

RETETA RECOMANDATA
Tochitura cu mamaliguta