Reteta mea de ketchup

de lauralaurentiu in Bulion, 13 Sep 2011 | 10230 vizualizari

 

Va recomand, asadar, o reteta de ketchup, bun de pastrat pe iarna in camara, usor de facut si gustos. Reteta asta poate ca nu e cea originala (mai mult decat sigur, marii producatori nu sunt dispusi sa isi dezvaluie secretele) dar e 100% naturala si e delicioasa. Merita incercata, zic eu :)

 

INGREDIENTE

  • 3 kilograme de rosii carnoase
  • 1,5 kilograme de ardei gras sau capia, de preferinta rosii (eu am avut si rosii si albi); daca doriti un ketchup picant, adaugati si cativa ardei iuti, dupa preferinta
  • 6 cepe de marime medie
  • 6-10 catei de usturoi (in functie de cat de mult va place gustul usturoiului, care oricum nu va fi dominant)
  • 1 snop bun de frunze de telina cu tot cu tulpina (6-7 bucati)
  • 4-5 frunze de dafin
  • 1 lingura de tarhon uscat
  • 1 lingura de oregano uscat
  • 1 lingura de busuioc uscat
  • 1 lingurita cu varf de ghimbir praf (sau radacina razuita de ghimbir proaspat)
  • 1 lingurita cu varf de pudra de scortisoara
  • 1/2 de cana cu otet (otet de mere am folosit eu)
  • 1/3 de cana de zahar
  • sare si piper dupa gust
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta mea de ketchup:

Se aleg rosii carnoase, se spala, se curata de partea alb-verzuie de langa codita apoi se dau prin sita (masina de pasat, exact ca pentru bulion).

Ardeii se coc pe plita sau pe gratar, se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca, apoi se decojesc de pielita si se curata de seminte.

Ceapa si usturoiul se toaca foarte marunt (de preferat este sa se dea la robot), la fel si ardeii copti.

Se pune sucul de rosii intr-o oala si se adauga toate ingredientele (sare puneti o lingura rasa, daca va mai fi nevoie ajustati gustul la sfarsit).

Se pune oala pe foc mic si se fierbe pana scade la jumatate, amestecand din cand in cand, mai ales catre sfarsit, cand incepe sa aiba consistenta unei paste. Cand este destul de scazut, se trage de pe foc.

Se scot frunzele de telina si de dafin din oala si se echilibreaza gustul de sarat/acru/dulce in functie de preferinte, adaugand cate putina sare, otet sau zahar. Sosul se paseaza sau se da prin sita, eu l-am pasat cu blenderul de mana si il recomand calduros pentru aceasta operatiune, merge foarte bine.

In acest moment ketchup-ul este gata de imbuteliat in sticle sau borcane, care trebuie sa fi fost in prealabil sterilizate. Exista diferite metode de sterilizare a recipientelor pentru conserve, eu procedez astfel: spal foarte bine cu detergent de vase borcanele, le limpezesc in cateva ape apoi le las sa se usuce. Asez borcanele  pe o tava metalica si le introduc in cuptorul rece, pe care il aprind si il incing la 150-180 de grade, mentinand  aceasta temperatura jumatate de ora. Las borcanele sa se raceasca in interiorul cuptorului, apoi le scot si le intrebuintez.

In borcane si sticle pregatite dupa cum am descris mai sus si asezate pe o suprafata metaliza (tava cuptorului, lama unui cutit introdusa sub borcan) torn ketchup-ul inca fierbinte.

Imediat inchid borcanele (sticlele) cu capacele curate si uscate (verificati sa inchida bine, sa nu fie deformate sau ruginite etc.) si le dau la cuptorul incalzit la 100 de grade Celsius, unde le mentin timp de 2 ore, apoi sting cuptorul si le las sa se raceasca in interiorul lui.

Dupa ce se deschide un borcan (sau sticla) cu ketchup, ceea ce ramane trebuie pastrat la frigider.

TIPS-URI

1

pentru ca aceasta reteta, dar si alte retete de conserve pasteurizate sa reuseasca, e necesar ca borcanele (sticlele) sa fie sterilizate corespunzator, capacele folosite sa fie fara deformari, defecte, rugina etc., sa se expuna preparatele inchise in borcane sau sticle la temperatura in jur de 100 de grade pentru cateva ore si sa se raceasca lent.

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta mea de ketchup" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Adinuta 1

08.10.2011, 23:23

lia maria 1

09.11.2011, 12:38

este foarte bun anul acesta am facut si eu dupa reteta ta si a iesit un ketchup minunat

Panacris 1

21.12.2011, 17:31

Super!!!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Pasta de corcoduse verzi