Rulada marmorata, cu capsune si frisca

de _Alina_ in Prajituri, 27 Iun 2014 | 4357 vizualizari

 

E sezonul capsunelor, iar eu nu le pot rezista. Nu stiu cine le-ar putea rezista, de altfel. Asadar, va propun o rulada pe cat de simpla, pe-atat de buna.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 160 g zahar
  • 100 g faina
  • 1 lg cu varf cacao (22% grasime)
  • 5 lg apa fierbinte
  • 2 lg ulei presat la rece
  • un praf sare
  • Crema:
  • 350 g capsune (spalate si curatate de codite)
  • 100 g zahar
  • 200 g smantana lichida (30% grasime -Pilos)
  • 6 capsune mari
  • Decor
  • cateva petale de bujor (optional)
  • putina frisca
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rulada marmorata, cu capsune si frisca:

Blat:


1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade celsius.


2. Separa albusurile de galbenusuri.


3. mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul mixeaza bine apoi adauga 4 lg apa si mixeaza pana la incorporare (30 secunde).


4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare, adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma este densa si lucioasa.


5. Inglobeaza galbenusurile spuma in albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.


6. Cerne faina in compozitie, in 2 transe, amestecand dupa fiecare transa cu o spatula prin miscari circulare de sus in jos (ai grija sa nu ramana cocoloase).


7. Imparte compozitia in jumatate. Intr-una din jumatati cerne cacaoa, adauga lingura de apa ramasa si inglobeaza-le usor cu spatula.


8. Tapeteaza o tava standard de aragaz (39x35 cm) cu hartie de copt/silicon.


9. Ia 1-2 linguri din compozita alba si pune-o in centrul tavii, apoi pune 1-2 linguri de compozitie cu cacao in mijlocul celei albe, pui iarasi compozite alba, apoi neagra pana cand termini. (eu am facut un cerc mai marisor in mijloc si cateva mai mici pe margini)


10.Scuturi putin tava si o introduci in cuptor pentru 15 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat, daca iese curata => blat copt.


11. Scoti tava din cuptor, rastorni rulada pe o hartie de copt presarata cu zahar si o rulezi. O lasi asa pana cand se raceste.


Crema:


1. Taie in cubulete cele 350 g capsune si pune-le impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic pana cand siropul lasat se ingroasa bine, iar bulele formate la fiert pocnesc greu. Nu uita sa amesteci din cand in cand ca sa nu se prinda de cratita. Opreste focul si lasa sa se raceasca complet (preferabil sa pui gemul la frigider de pe o zi pe alta si apoi sa-l utilizezi) pune cratita intr-un vas cu apa rece ca sa grabesti procesul de racire.


2. mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si consistenta.


Asamblare:


1. Desfa usor blatul rece de pe hartia de copt, pune gemul de capsuni (rece, de la frigider) si intinde-l intr-un strat subtire, pune frisca si intinde-o (pastreaza putina si pentru ornat), pune capsunele (spalate, sterese si curatate de codite) pe o latura a ruladei, apoi ruleaza cu grija.


2. Pune rulada intr-o folie alimentara si introdu-o in frigider pentru cel putin 1 h. (eu am stat ca pe ace in timpul asta :)). Scoate rulada pe un platou, decoreaz-o cu frisca ramasa si cu petalele de bujori.


S-aveti pofta!

 

TIPS-URI

1

Daca gasesti preparatul gemului de capsune dificil, poti folosi gem din comert, de asemenea poti utiliza fructe care iti sunt pe plac.

2

Pentru o crema mai consistenta puteti folosi mascarpone (100 g) amestecat cu frisca (100 g). :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulada marmorata, cu capsune si frisca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Rocsi 1

27.06.2014, 20:25

Mmm ce delicioasa!

laura_n 1

29.06.2014, 15:15

robert_badica 1

01.07.2014, 08:04

mmmm...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

ieri la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

ieri la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

ieri la 20:49

Tort diplomat

ieri la 20:17

Gem de caise

de RODIMUR 4

ieri la 18:38

RETETA RECOMANDATA
Desert Swiss Roll-Rulada cu capsuni