Rulouri cu banane si caramel

de SavoriUrbane in Dulciuri, 24 Apr 2014 | 4076 vizualizari

 

Un desert rapid din foi de placinta (strudel) si banane. Si un pic de ciocolata amaruie. Si un sos de caramel cu lapte condensat. Criminala combinatia!

As fi vrut sa fac dulce de leche dar laptele meu condensat (de la Lidl) era ambalat in carton (cel de 350 ml, neindulcit - nu cel din tuburile metalice). Asa ca a trebuit sa improvizez un sos pornind de la zahar caramelizat si adaugand laptele condensat ulterior. A mers foarte repede toata treaba iar rezultatul a fost foarte bun. Eu i-am pus si un strop de sare marina la final pentru a mai echilibra dulcele intens. Merita incercat! Sarea intensifica gustul de caramel si mai tempereaza dulceata excesiva a acestuia.

Sosul acesta se poate folosi si la alte preparate: inghetata, salate de fructe, alte foietaje mai uscate.

 

INGREDIENTE

  • 12 foi de placinta subtiri (un pachet are cam 18)
  • 4 banane
  • 12 patratele de ciocolata amaruie
  • 80g unt topit pentru uns foile
  • Pentru sosul caramel
  • 350 ml lapte condensat neindulcit
  • 150 g zahar tos
  • 50 ml apa
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 50 g unt
  • un strop de sare marina (optional)
  • Pentru servit:
  • nuci sau alune usor prajite, tocate mare sau pralinate (grilias)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rulouri cu banane si caramel:

Intr-o craticioara cu pereti inalti (se va umfla caramelul cu laptele condensat) se pune zaharul impreuna cu apa si se lasa sa fiarba si sa se caramelizeze. Culoarea caramelului trebuie sa fie medie (nici foarte blond dar nici foarte inchis - devine amar). Se trage craticioara de pe foc si se adauga 1/3 din laptele condensat (nu mai mult pentru ca se umfla si bolboroseste foarte tare!). Se amesteca cu grija (sa nu va stropiti) si cand se calmeaza se adauga si restul de lapte condensat.

Se pune din nou craticioara pe foc mic si se amesteca in ea 4-5 minute avand grija sa nu dea afara. In acest rastimp sosul va mai scadea si va deveni mai legat. La final se stinge focul si se pune vanilia (zahar vanilat sau miez de baton de vanilie) si se presara putina sare marina.

Deoarece laptele condensat pe care l-am avut a fost destul de slab a trebuit sa adaug un pic de unt in sosul cald. Se amesteca usor si se lasa deoparte.

Bananele se decojesc si se taie in 3 bucati cilindrice fiecare.

Foile de placinta se portioneaza in dreptunghiuri cam de 20 x 25 cm. Cel mai simplu este sa va decupati 2 dreptunghiuri de hartie cu aceste dimensiuni si sa incercati sa le incadrati cat mai bine pe suprafata foilor, cu pierderi minime. Eu am pus toate 12 foile unele peste altele si am trasat cu un cutit usor contururile celor 2 dreptunghiuri si apoi am taiat cu foarfeca bucatile necesare, toate deodata. Vor ramane margini care se vor folosi si el. Fiecare rulou este compus din 3 straturi de aluat: cel exterior si interior sunt dreptunghiuri intregi, frumoase, iar cel mediu poate fin din "cazaturi". Se ia un dreptunghi frumos si se unge cu putin unt topit. Peste el se aseaza un strat de "cazaturi" care se ung si ele putin si se incheie cu un alt dreptunghi frumos. Pe acesta se aseaza 1/2 de banana si un patratel de ciocolata si se ruleaza ca la sarmale.

Rezulta 12 rulouri care se ung la exterior cu restul de unt topit si se aseaza pe hartie de copt intr-o tava.

Rulourile se coc 30 de minute pana devin aurii si crocante (la 200C, treapta inalta la cuptoarele cu gaz).

Sunt gata! Ai mei au fost impartiti: unii au vrut cu/altii fara sos caramel. Ciocolata din interior a invaluit bananele moi si aromate. Sunt foarte bune si asa!

Dar varianta cu sosul caramel picurat deasupra (acompaniat de nucile crocante) a fost de vis! Sarea din caramel a echilibrat intreaga compozitie impreuna cu ciocolata amaruie

Daca ti-a placut reteta noastra "Rulouri cu banane si caramel" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Foietaj cu banane si fineti