Salata Caesar

de Catalina L in Salate, 30 Iun 2015 | 4512 vizualizari

 

Pe cat de simpla, pe atat de controversata, Salata Caesar este una dintre cele mai gustoase si faimoase salate, facand parte din meniurile restaurantelor din intreaga lume.
Desi exista mai multe variante in legatura cu inventatorul Salatei Caesar, cea mai plauzibila este aceea care il scoate in prim plan pe Caesar Cardini ( 1896-1956), un italian imigrant care a lucrat ca bucatar si administrator de hotel in Mexic și Statele Unite ale Americii. Cardini locuia în San Diego dar, de asemenea, a lucrat in Tijuana – Mexic, la hotelul care astazi ii poarta numele – Hotel Caesar , pentru a evita restricțiile datorate perioadei de criza economica din Statele Unite.
Pe data de 4 Iulie 1924, dupa o petrecere ce a durat un weekend intreg, Caesar Cardini a trebuit sa prepare un meniu in graba pentru un grup de actori de la Hollywood, veniti in Tijuana pentru relaxare . Initial, actorii trebuiau sa plece dimineata, dar, din cauza vremei proaste, plecarea lor s-a amanat. Restaurantul nu mai avea foarte multe provizii si bucatarul a trebuit sa prepare ceva rapid, pentru grupul de actori, inainte ca ei sa se intoarca la Hollywood. Astfel, fiind presat de imprejurari, a pregatit aceasta salata cu ingredientele care existau la momentul acela in bucataria restaurantului: salata romanacu frunze netede, bine uscata si asezate intregi pe marginea unei farfurii plate, pentru a putea fi mancate cu degetele, crutoane proaspat preparate, parmezan ras, usturoi, ulei de masline, otet din vin, zeama de lamaie proaspat stoarsa, piper negru proaspat macinat, sare, ou nefiert si sos Worcestershire.
Doi ani mai tarziu, in 1926, Alex Cardini fratele lui Caesar, s-a alaturat acestuia la restaurantul din Tijuana. Alex, un fost pilot al Fortelor Aeriene Italiene in timpul primului război mondial, a adăugat alte ingrediente, dintre care una era anșoa, și a numit-o Salata Aviatorilor salata dedicata pilotilor de la Rockwell camp Baza Aeriana de la San Diego.
Versiunea lui Alex a devenit foarte populara, iar mai tarziu, aceasta salata a fost redenumit „Salata Caesar.” Cezar s-a declarat a fi ferm împotriva includerii anșoa in acest amestec, sustinand ca sosul Worcestershire, are aroma si gust slab de pește . De asemenea, el a sustinut ca uleiul folosit trebuie sa fie ulei de masline italian, iar parmezanul, de asemenea trebuia sa fie importat din Italia.
Spre sfarsitul anilor 1990, Salata Caesar a fost declarata ilegala in California, printr-o lege care interzicea comercializarea oricarui tip de mancare ce foloseste oua crude ca ingredient. Legea a fost revizuita si situatia a fost remediata in 1998, iar salata s-a gasit din nou in restaurante. Astazi, salata Caesar Cardini este pe aproape fiecare meniu de restaurant și hotel și este un discontinue în meniuri de catering din întreaga lume.
Trei ani inainte de moartea lui Cardini in 1956, cei mai buni bucatari din „Societatea Internaționala Epicures” de la Paris au proclamat Salata Caesar drept „cea mai mare reteta provenita din America, in 50 de ani.
(sursa: dietamediteraneana.wordpress.com)

 

INGREDIENTE

  • 1 salata verde
  • 60 g de parmezan
  • 250 g piept de pui
  • ulei de masline
  • mustar de Dijon
  • otet de vin,
  • sare, piper, paprika
  • 1 lingura de smanrana
  • crotoane de paine usturoiate
  • 1/2 castravete lung
  • 1/2 ardei rosu
  • oua tari sau moi (dupa preferinta)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata Caesar:

Incingeti bine grill-ul. Dati pieptul de pui prin sare, piper, papika si putin ulei de masline.
Rumeniti-l pe ambele parti. Dupa ce s-a racit putin il taiati in bucatele.
Pregatim sosul vinaigrette: amestecam otetul, mustarul, sarea si piperul.
La urma adaugam uleiul si smantana si frecam bine pana se obtine o crema mai subtire.

Spalati salata.
Taiati-o bucati si puneti peste ea sosul vinaigrette. Amestecati.
Taiati ardeiul in cubuletele si castravetele in rondele.
Razuiti parmezanul.
Fierbeti ouale in apa cu sare - 1 ou /persoana. (10 minute pentru oua tari, 5-6 minute pentru oua moi).

Intr-o farfurie adanca puneti salata, ornati cu castravetele, bucatile de pui, ardeiul rosu si parmezanul razuit.
In mijloc puneti oul moale (sau taiati oul tare in 4).
Presarati crutoane de paine usturoiate.

Pofta buna!!!

TIPS-URI

1

adaugazti o lingura de smantana in sosul vinaigrette obisnuit

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata Caesar" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

MotanLaOale 1

01.07.2015, 10:24

miki_a 1

02.07.2015, 11:32

Citisem si eu despre istoria acestei salate atat de simpla, interesanta si faimoasa! Foarte frumos prezentata!!!

Catalina L 1

02.07.2015, 15:55

mersi ela- mulmesc la toti

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanași cu dulceață de vișine - Rețeta delicioasă pentru un desert savuros

ieri la 15:02

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și rapidă

ieri la 14:32

Paste cu legume de vara - Gust și savoare într-o rețetă rapidă

ieri la 10:23

Salata de paste cu ton, spanac si rosii - Reteta savuroasa si rapida

pe 18.07 la 16:43

Galuste de cartofi cu prune - Reteta traditionala romaneasca

pe 18.07 la 16:36

TOP
utilizatori

RODIMUR

507 puncte

Rocsi

505 puncte

vasimur

145 puncte

Sidy

103 puncte

MotanLaOale

67 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Salata de dovlecei cu smantana