Salata calda cu lipii si humus

de simona72 in Mancaruri de post, 19 Apr 2014 | 5690 vizualizari

 

Stiu ca vi se pare putin cam mult sa le faceti pe toate in casa...dar contrar aparentelor toate se fac foarte repede. Este o masa de post plina de arome, care mie mi-a incantat papilele gustative. Doar musafirii mei au fost cam sceptici la inceput:)) dar s-au declarat multumiti la final.

 

INGREDIENTE

  • pt humus:
  • 250-300gr naut
  • sucul de la 1 lamaie
  • 4-5 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 4 linguri susan sau 2 linguri pasta tahini
  • pt lipii:
  • 150 ml apa calduta
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 250 gr faina
  • 1 lingura drojdie uscata
  • pt salata calda:
  • 1 vanata
  • 1 dovlecel
  • 1 legatura leurda
  • 1 legatura ceapa verde
  • cateva rosii cherry
  • 1 legatura ridichi
  • 3 linguri ulei de masline
  • sare, piper, zeama de lamaie dupa gust
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata calda cu lipii si humus:

Pentru inceput, punem nautul in apa sa se umfle pentru 2 ore sau daca stiti dinainte ce vreti sa faceti folositi conserva de naut sau si mai bine puneti nautul de seara pana dimineata in apa. Nautul umflat, se spala in mai multe ape si se pune cu apa la fiert. Pentru humus trebuie sa folositi pasta tahini, pe care eu nu am gasit-o de cumparat si am facut-o in casa. Dar cum si aceasta s-a terminat, am pus 4 linguri cu seminte de susan intr-o tigaie si le-am prajit cateva minute. Le-am pus in robotul de bucatarie si le-am maruntit. Am adaugat nautul fiert si am lasat rorbotul sa-si faca treaba inca cateva minutele. Am adaugat uleiul de masline in fir subtire, zeama de lamaie , sare si piper dupa gust. Si e gata humusul...nu e greu deloc si garantez ca este extrem de bun si sanatos.

Pentru lipii: punem toate ingredientele in masina de paine in ordinea scrisa la ingrediente. Lasam aluatul la dospit pt 15-20 minute. Am impartit aluatul in bucati aproximativ egale, 6 la numar, am intins cu sucitorul in forma rotunda si am prajit lipiile intr-o tigaie in care am pus cativa stropi de ulei de masline. Se prajesc cate 2-3 minute pe o parte si pe alta.

Pentru salata: se spala toate legumele, nu se curata de coaja, vinata si dovlecelul se taie in cubulete si se prajesc la foc iute in cateva linguri de ulei de masline. Veti observa ca in timpul prajirii tot uleiul va fi absorbit, sa nu mai adaugati ulei, vanata este ca un burete, deaia prajiti totul la foc iute intr-o tigaie nonaderenta. Cat legumele se prajesc, taiati restul legumelor, le adaugati intr-un castron, apoi legumele prajite peste ele si condimentati cu sare, piper si zeama de lamaie dupa bunul plac. Serviti salata calda cu lipii si humus. Sa va fie de bine!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata calda cu lipii si humus" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Mihaela11_jo 1

21.04.2014, 01:30

Pt rezultate mai bune se lasa nautul la inmuiat de seara pana dimineata in apa cu bicarbonat de sodiu;a doua zi se schimba apa si se mai lasa la inmuiat 2 ore si abia apoi se pune la fiert 1 si 1/2- 2 ore; la ingredientele pt hummus se adauga si 1-2 catei de usturoi zdrobiti si putin chimin macinat.
http://www.bucataras.ro/retete/micul-dejun-arab1hummus-bel-tahinipasta-de-naut-de-post-18980.html
Pofta buna!

simona72 1

21.04.2014, 09:25

Multumesc pt vizita doamna Mihaela. Sunteti draguta ca de obicei...pregatirea humusului l-am vazut de n ori si de n oameni hacut la tv printre care chefi de renume. Fiecare la facut in stilul propriu si personal si fiecare a respectat in principiu reteta de baza care consta in naut, sare, piper, zeama de lamaie, ulei de masline si pasta tahini...restul sunt arome de condimente pe care le pui sau nu, depinde doar daca iti plac...tocmai in asta consta frumusetea si placerea gatitului in casa, ca le faci dupa bunul gust si plac...am mancat la o familie simpla in Turcia humus cu patrunjel tocat, la alta, humus simplu asa cum vi l-am prezentat eu si cu seminte de sumac, iar la altii, cu seminte de chimen...se stie ca in bucataria turceasca se foloseste mult chimenul...daca noua ne place sau nu ramane la latitudinea noastra. O zi buna va doresc, Paste fericit alaturi de cei dragi.

Mihaela11_jo 1

21.04.2014, 21:10

Multumesc pt urari si la fel iti doresc un Paste Fericit!
Te rog sa ma crezi ca doar incerc sa-ti dau sfaturi utile pt gatit; nautul se lasa la inmuiat cu bicarbonat de sodiu pt a se fierbe mai bine si datorita faptului ca produce balonari se adauga chimin macinat pt a atenua acest efect.
Aici se mananca f frecvent "hummus" si "foul" si f multi pacienti vin cu balonari si colici intestinale; aceasta este motivatia ca in bucataria araba se foloseste chiminul pe scara larga( si la mancarurile cu conopida si varza printre altele).
Asa cum ai spus sunt multe retete de hummus; preferata mea este hummus cu carne; daca mai mergi in Turcia sa comanzi ca e delicios.
De asemenea cele mai pricepute bucatarese in Orientul Mijlociu sunt libanezele.Ador restaurantele libaneze.
Si de obicei sunt draguta
O seara buna!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

pe 23.04 la 10:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata orientala de primavara