Salata de boeuf

de Lia_ in Salate, 24 Feb 2014 | 8144 vizualizari

 

De Dragobete, o salata de boeuf, romantica :P . Toti stiti sa o preparati, eu arat aici ca sunt olteanca si ca imi place mai acrisoara, asa, mai cu multe muraturi :)

 

INGREDIENTE

  • PENTRU SALATA
  • 1 piept de pui
  • 6 morcovi (medii)
  • 6-7 cartofi potriviti
  • 4x4 cm radacina de telina
  • 200 g mazare fiarta
  • 5-600 g castraveti murati
  • 150 g gogosar murat
  • zeama de lamaie
  • mustar (eu pun dulce si foarte putin iute)
  • sare
  • PENTRU MAIONEZA
  • 8 galbenusuri de ou
  • 500 ml ulei (mariti cantitatea de ulei daca doriti cu mai multa maioneza)
  • zeama de la 1 lamaie mica
  • 1 lingura mustar (eu pun dulce)
  • sare
  • putin gogosar pasat pentru bordura rosiatica
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de boeuf:

1. Cu minim doua ore inainte, scoti din frigider, ca sa ajunga la temperatura camerei, absolut toate ingredientele pentru maioneza. Daca una este rece, se taie maioneza.

2. Cu 3 ore inainte, pui la scurs muraturile, in sita pentru paste. Elegant ar fi sa fie taiat de mana tot zarzavatul dar eu n-am timp, nu dauneaza gustului si tai la robot castravetele murat, tai in mana cuburi mari si apoi impuls de doar 5 secunde, daca robotul este puternic. Gogosarul il tai de mana pentru ca este mai moale. Le pui la scurs si inainte de a le uni cu restul le mai presezi usor cu mana in sita altfel ti se va aduna zeama in platou.

3. Speli constiincios carnea si zarzavatul.

4. Intr-o oala mare pui la fiert carnea in apa rece + 1 lingurita de sare.

5. Cureti morcovii si ii adaugi repede, fierb la fel de mult.

6. Dupa 10 minute decojesti cartofii si intregi ii adaugi la fiert. Eu pun si o ceapa mica pe care la final o arunc.

7. Dupa vreo 20 de minute adaugi telina care fierbe foarte repede, eventual o scoti inainte de a se fierbe restul, o incerci sa patrunda usor fuculita in ea.

8. Fierbi separat mazarea daca este congelata. Daca este de la conserva o gusti, de regula nu necesita fierbere.

9.Cat timp fierb legumele, prepari maioneza, asa cum am spus, musai trebuie sa aiba toate aceeasi temperatura a camerei, altfel se taie. Cu exceptia uleiului, pui totul in robot, dai drumul la viteza redusa si apoi imediat mare si adaugi ulei in fir subtire (la mine este prevazut capacul cu orificiu care dozeaza uleiul).

10. Se poate desigur si cu mixerul dar este mult mai incomod. Pe vremuri cand nu existau roboti se freca cu rabdare cu lingura din lemn.

11. Scoti intr-un bol mare tot ce este in supa si lasi sa se racoreasca doar atata cat sa iti permita ca sa tai de mana in cubulete cat mai mici. Am remarcat ca este mult mai buna tunci cand sunt unite legumele caldute. Cand am amanat pe a doua zi taiatul ingredientelor, salata n-a mai fost la fel de buna.

12. Tot ceea ce tai pui intr-un vas mare in care sa ai loc de manevra ca sa amesteci cu maioneza (opresti o parte pentru decor. Eu de zi cu zi nu o imbrac in maioneza, in copilarie imi producea greata stratul de maioneza care imbraca si o indepartam.

Ca sa nu oxideze, in varianta fara maioneza pe deasupra, o invelesc etans cu folie. Adesea, daca este multa, o tin in borcane cu capac sau boluri adanci astfel incat sa micsorez suprafata de contact cu aerul care oxideaza si decorez doar o parte din care consumam pe loc.

13. Omogenizezi legumele si maioneza, potrivesti de sare, mai adaugi zeama de lamaie daca nu este suficient de acra si mai pui mustar.

DECOR

"Oglinda" din maioneza, inimioarele le decupezi (cu un decupator) din gogosarul murat care trebuie sa fie tare. Bodura laterala este un amestec din 2-3 linguri de maioneza in care am adaugat gogosar pasat.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Suplimentati din cantitatati pentru decorare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de boeuf" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

anca_rm 1

25.02.2014, 11:32

ce frumos

Lia_ 1

25.02.2014, 14:10

ma bucur daca v-a inveselit

Sidy, bunica facea din 10 oua aceeasi cantitate. nu este mult, pentru ca toata viata am auzit in casa vorba asta: "sa nu mancam doar ulei".

o sa precizez ca oua medii, nu xxl, ca asa au fost. multumesc

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 15:24

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de rosii pentru pizza sau friptura

pe 20.09 la 17:35

Reteta de placinta cu branza de capra, oaie si smantana

pe 17.09 la 19:53

Reteta de tigaie cu arome si emotii de toamna

pe 17.09 la 19:37

Reteta de sapun de casa cu menta si lavanda

pe 16.09 la 22:15

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

3989 puncte

Ksenya

1055 puncte

gaby_duceag

1033 puncte

laura_n

1026 puncte

mirela0911

1003 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salata de Boeuf cu sfecla rosie