Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman

de mihaelar63 in Vita, 13 Iul 2020 | 2793 vizualizari

 

 Cum apare prima varza verde, bineinteles ca poftim si noi sarmalute. Vorbesc de varza verde crescuta pe camp, nu de cea dichisita si crescuta rapid prin orisce sere. Fiind sezon cald, se potriveste o carne mai putin grasa. Carnea de vitel se ,,pupa'' perfect cu varza cruda.

 

INGREDIENTE

  • 700 gr carne vitel crescut la tara ,liber
  • 250 gr fleica vitel
  • 250 gr orez cu bob mare,tip camolino
  • 150 gr slanina afumata-de casa
  • 150 ml ulei
  • 100 ml otet
  • 2 verze verzi, proaspete
  • 2 foi dafin
  • 4 cepe verzi
  • 1 lingurita boia
  • 1 lingurita cimbru verde maruntit
  • 1 lingurita pasta ardei iute macinat -productie proprie
  • 1/2 lingurita boia rosie dulce
  • 1 crenguta cimbru verde
  • 1 crenguta marar verde
  • 1l bulion de rosii , gros , de casa
  • sare
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman:

  1. Varza se curata de cotor bine si se opareste in apa fierbinte cu otet, foi de dafin si sare.
  2. Rolul otetului in apa de oparire este ca va ajuta frunzele de varza sa fie usor elastice si nu se vor rupe la manipularea/impachetarea sarmalelor .
  3. Scoateti frunzele pe rand si pe masura ce vedeti ca-si schimba culoare si se inmoaie la fiert.
  4. Alegeti pentru sarmale varza cu foi subtiri care nu este foarte indesata si nu are nervuri groase.
  5. Tocati carnea de vitel.Tocati si ceapa pregatita.
  6. Sotati ceapa urmata de orez si slaninuta taiata marunt, in jumatate cantitatea de ulei ulei.
  7. Cand orezul incepe sa devina sticlos se adauga sare, boia, piper, pasta de ardei, cimbru maruntit si cam 100 ml de bulion gros de casa.
  8. Frunzele dupa ce s-au racit se curata de nervuri si eventual se taie in doua daca sunt prea mari .
  9. Se impacheteaza sarmalele dupa preferinata . Acestea mie imi plac  de marime mijlocie . Nioci prea mari -nici prea mici .
  10. Pe fundul vasului se pune varza tocat ramasa ne-folosita de la impachet.Acum puneti si tijelede marar si cimbru cat si foile de dafin folosite la oparirea frunzelor de varza ..
  11. Dispuneti circular-oval sarmalutele in vasul roman. In mijloc eu am pus inima de la varza umpluta printre frunze cu putin material cu carne folosit la sarmale [ niumic nu se pierde, totul se transforma ].
  12. Tot acum am pus si bucata de fleica de vitel ramasa de la tocat .
  13. Se toarna deasupra bulionul de rosii si se stropeste cu restul de ulei .
  14. Fiind folosita o carne slafa este nevoie de mai mult ulei.
  15. Se da vasul roman acoperit la cuptor timp de doua ore la 180 grade Celsius cu ventilatie .
  16. In ultimele 15 minute se ridica capacul si se mareste temperatura pentru a se rumeni frumos sarmalele.
  17. Asta sa iasa frumos coapte cum erau cele ale buniciii !!!
  18. Serviti sarmalele dupa pofta cu smantana sau iaurt gras alaturi de ceapa verde si ardei iute !!!

TIPS-URI

1

Cand am observat ca am fleica la carnea de vitel m-am gandit ca se va toca mai greu. Am pus bucata de carne in mijlocul vasului roman si impreuna cu varza tocata a mai constituit o mancare in sine. Asta dupa ce am ,,topit"' sarmalele!!!

2

Vasul roman se pune sa stea la hidratat cu apa. Asta pentru a nu se crapa la prepararea in cuptor a sarmalelor. La inceput se pun sarmalele in vas roman la cuptorul neincalzit .

3

Alegeti pentru sarmale varza cu foi subtiri care nu este foarte indesata si nu are nervuri groase.

4

Rolul otetului in apa de oparire este ca va ajuta frunzele de varza sa fie usor elastice si nu se vor rupe la manipularea/impachetarea sarmalelor .

5

Eu am placerea vinovata de a gusta compozitia de sarmale. Chiar imi place. Cu siguranta sarmalele mele vor fi foarte gustoase la gata daca sunt bine asezonate !!! Carcotasilor le amintesc de pompa cu care se lauda bucataria frantuzeasca referitor la biftecul tartar[ carne cruda de vita, tocat si asezonata cu condimente, ceapa, mustar ].Pentru mine nu rivalizeaza cu compozitia de sarmale preparata de mine :D

6

Mama mea spunea ca duminica sa folosesti la sarmale mai mult ulei pentru ca face mancarea mai gustoasa. Facem economie si cumpatare in timpul saptamanii.

7

In ultimele 15 minute se ridica capacul si se mareste temperatura pentru a se rumeni frumos sarmalele. Asta sa iasa frumos coapte cum erau cele ale buniciii !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale cu varza verde si carne de vitel, la vas roman" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sarmale din carne de vita