Sarmale muntenesti

de Toamna07 in Mancaruri cu carne, 14 Dec 2012 | 8763 vizualizari

 

Copilaria redevine din ce in ce mai apropiata cu cat ne apropiem de iarna,in special de Craciun,de care ne leaga foarte multe amintiri frumoase.Amintirile incep de la pregatirile pentru Craciun si continua cu acea atmosfera de fiori,de asteptare,de dorinta,de surpriza pe care o aduce noaptea Craciunului.
Craciunul inseamna inainte de toate,miros de brad ,de cozonac,de sarmale.:)
Va propun o reteta de sarmale muntenesti pe care mama mea o prepara de ani multi.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 80 de sarmale:

  • 1,5 kg carne de porc tocata
  • foi de varza acra
  • 1 litru suc de rosii gros
  • 2 linguri de bulion
  • sunculita taraneasca
  • 400 g orez spalat si scurs
  • 2 cepe medii
  • cimbru,sare,piper,boia de ardei iute
  • crengute de marar uscat
  • frunze de dafin
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale muntenesti:

Mod de preparare:

Intr-o tigaie incingem putin ulei si calim usor ceapa tocata marunt,adaugam orezul,cimbru,sare si piper.Amestecam pana cand bobul de orez incepe sa se umfle.Peste aceasta compozitie punem cele doua linguri de bulion diluate in 1/2 cana de apa.Mai invartim putin lingura de lemn prin tigaie si dam la o parte sa se raceasca putin.
Adaugam orezul calit peste carnea tocata,punem si o cana plina de suc de rosii si amestecam compozitia.
Pentru a rezulta niste sarmale cu o compozitie pufoasa,nu cimentoasa, este nevoie sa adaugam suc de rosii cat este necesar ;pentru a simti carnea moale dar legata.

Asezonam carnea dupa gust si incepem sa formam sarmalutele.Luam carne cu o lingura si o punem in capatul  foitei de varza.Infasuram ruloul si la capete inchidem impingand cu degetul varza,spre interiorul sarmalei.
Daca varza este prea sarata,chiar si dupa spalare,avem grija sa adaugam mai putina sare la compozitie!
Daca foita de varza are pre multe nervuri(este cotoroasa) si nu reusiti sa infasurati,presati-o  usor cu un facalet.

Resturile de varza se toaca si se pun pe fundul cratitei in care veti fierbe sarmalele.Peste ea adaugam felii subtiri de sunculita si apoi asezam un strat de sarmale.Stropim cu suc de rosii si presaram crengute de marar uscate,frunze de dafin.Continuam cu varza tocata,marar,sunculita,sarmale si suc de rosii.Putem inchide cu un ultim strat subtire de varza tocata.

Amestecam suc de rosii cu apa si adaugam peste sarmale,aproape sa le acopere.
Punem cratita pe aragaz pana incep sa fiarba apoi le dam la cuptor incins .
Dupa o ora scoatem o sarmaluta si o probam cu furculita;daca se rupe usor si ingredientele din interior sunt moi sunt gata.

Sunt exceptional de bune,se topesc in gura.:)

Pofta buna !

Sa aveti parte de sarbatori ca-n povesti alaturi de familie, pentru ca nimic nu se sarbatoreste in singuratate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale muntenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

mena29 1

15.12.2012, 22:15

Delicioase!

Satisfyyourcravings 1

16.12.2012, 12:21

Ce poftă am acum...

Toamna07 1

16.12.2012, 13:21

Multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Haladeț (Răcitură lipovenească)