Sarmalute cu carne in foi de vita

de Catalina L in Mancaruri cu carne, 14 Mai 2015 | 527 vizualizari

 

Cuvântul românesc „sarma” este probabil un împrumut din limba turcă (sarmak), unde are sensul „a înfășura, a înveli”.

„ODA SARMALEI” DE PĂSTOREL TEODOREANU

«Cum s-ar defini sarmaua?

Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat
somnul lung metamorfozic în butoiul de murat...

Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,
imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână
și se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă
c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.

Oponentă din principiu și un strașnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principală ține-n spațiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică'nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie
că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»

 

INGREDIENTE

  • 50-60 foi de vita
  • 500 g carne de vita tocata
  • 250 g carne de porc tocata
  • 100 g orez
  • 1 ceapa mare (sau 2 mici)
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare, piper
  • cimbru, dafin
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute cu carne in foi de vita:

Curatam si taiem ceapa marunt.

Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.


Adaugam 10 cl de apa fiarta si lasam pe foc pana cand apa se evapora.


Intr-un castron mai mare se pune carnea, se adauga orezul racit, patrunjelul tocat, pasta de rosii, sare si piper.


Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare sau piper.


Spalam bine cu apa rece foile de vita.


Incepem sa facem sarmalele.


Cans le-am terminat le acoperim cu apa si cu foile de vita ramase. Punem cimbrul si dafinul.


Le putem fierbe la oala minune (30 minute ) sau la foc mediu in jur de 1 ora.


Eu le pun la cuptor - 1h -1h10 minute la 200°C.Verificam apa si ajutam daca este nevoie.


Servim cu mamaliguta calda si smantana.


Pofta Buna!!!!!


o alta varianta - de post cu quinoa

 

TIPS-URI

1

puteti congela o parte din sarmalute 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute cu carne in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (16)

Gicuta69 1

15.05.2015, 08:06

MOKUSKA 1

15.05.2015, 09:05

si eu vreau, nu as refuza nici daca a fi doar cu orez

dantes 1

15.05.2015, 12:42

Bune!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tradicijonalna Srpska pljescavica (Plescavita Sarbeasca)