Sarmalute cu carne in foi de vita

de Catalina L in Mancaruri cu carne, 14 Mai 2015 | 3046 vizualizari

 

Cuvântul românesc „sarma” este probabil un împrumut din limba turcă (sarmak), unde are sensul „a înfășura, a înveli”.

„ODA SARMALEI” DE PĂSTOREL TEODOREANU

«Cum s-ar defini sarmaua?

Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat
somnul lung metamorfozic în butoiul de murat...

Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,
imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână
și se-nfășoară în varză ca în valuri de cadână.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă
c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.

Oponentă din principiu și un strașnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată
ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principală ține-n spațiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică'nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie
că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»

 

INGREDIENTE

  • 50-60 foi de vita
  • 500 g carne de vita tocata
  • 250 g carne de porc tocata
  • 100 g orez
  • 1 ceapa mare (sau 2 mici)
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 1 legatura de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare, piper
  • cimbru, dafin
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute cu carne in foi de vita:

Curatam si taiem ceapa marunt.
Calim ceapa in uleiul de masline, adaugam orezul si-l calim pana devine translucid.

Adaugam 10 cl de apa fiarta si lasam pe foc pana cand apa se evapora.

Intr-un castron mai mare se pune carnea, se adauga orezul racit, patrunjelul tocat, pasta de rosii, sare si piper.

Se amesteca bine. Verificati daca mai trebuie sare sau piper.

Spalam bine cu apa rece foile de vita.

Incepem sa facem sarmalele.

Cans le-am terminat le acoperim cu apa si cu foile de vita ramase. Punem cimbrul si dafinul.

Le putem fierbe la oala minune (30 minute ) sau la foc mediu in jur de 1 ora.

Eu le pun la cuptor - 1h -1h10 minute la 200°C.Verificam apa si ajutam daca este nevoie. 

Servim cu mamaliguta calda si smantana. 

Pofta Buna!!!!! 

o alta varianta - de post cu quinoa

TIPS-URI

1

puteti congela o parte din sarmalute 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute cu carne in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Gicuta 1

15.05.2015, 08:06

MOKUSKA 1

15.05.2015, 09:05

si eu vreau, nu as refuza nici daca a fi doar cu orez

dantes 1

15.05.2015, 12:42

Bune!

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Musaca de cartofi cu carne vita