Sarmalute in foi de varza

de alinutza1983 in Mancaruri cu carne, 30 Oct 2010 | 5708 vizualizari

 

La noi in casa se mananca destul de des sarmalute, cam o data pe luna ....nu stiu de ce pana acum nu am reusit sa postez reteta....Nu e nimic spectaculos in ea, e o reteta comuna de sarmalute, dar ma gandesc ca pentru cei care sunt novici in bucatarie paote va fi oarecum de folos; tin minte ca in momentul in care am facut prima data sarmale mi-a luat jumatate de zi sa le impachetez...deh, treaba complicata!!! :) )

 

INGREDIENTE

  • 1 varza murata ( cca 1,4 -1,5 kg )
  • 800 gr carne tocata ( la alegere; eu folosesc chiar si piept de pui tocat )
  • 2 cepe + 1 morcov + 1 ardei gras
  • 300 gr bacon
  • 3 linguri bulion
  • 1 ceasca orez
  • 3-4 foi dafin
  • ulei, sare, piper boabe
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de varza:

1. Varza se pune la desarat , intr-un vas incapator, acoperita cu apa rece; se lasa asa cca 3-4 ore, iar daca este nevoie se schimba si apa.

  2.Pentru amestecul de carne, eu procedez in felul urmator:

intai calesc intr-o lingura de ulei o ceapa taiata cubulete mici,un ardei si un morcov ras pe razatoarea mare, iar acest amestec il pun peste carne; intre timp, pun la fiert si orezul si il las sa se faca cam pe jumatate ( e tips de la un bucatar); la randul sau si orezul se pune in amestecul de sare, apoi mai punem si o lingura de bulion, sare, piper ( daca dorim si alte condimente: se pune in unele variante si menta macinata, dar eu una nu am incercat)...

3. Alegem frunzele de umplut, iar daca sunt prea mari avem grija sa le taiem in 2 sau chiar 3, eliminand totodata si nervura aceea groasa de la cotor.

4. Dupa ce am parcurs toti acesti pasi, nu ne ramane decat sa trecem la munca cu adevarat titanica : se aseaza frunza de varza in mana stanga, se pune peste ea o lingura de umplutura iar cu mana dreapta rulam bine frunza, strangem palma caus si la final presam cu degetele spre interior marginile frunzei de varza.



Varza ramasa, de preferinta frunzele mai rigide ( ce nu pot fi rulate), se toaca fin si se tapeteaza cu ea fundul unei oale; peste stratul de varza punem sarmalele, asezate frumos sub forma de razw de soare, avand grija ca printre ele sa punem bucati de bacon prajite, foi de dafi si piper boabe; peste primul strat de sarmalute punem iar varza, apoi iar sarmale si tot asa pana terminam toate sarmalutele. Din ingredinetele pe care le-am folosit eu ies cca 40 sarmalute medii.

Se acopera totul cu apa , si dupa ce au dat in clocot se dau sa scada la cuptor, la foc potrivit;

se servesc cu mamaliguta si smantana! Mega pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Bucataras Medi 1

30.10.2010, 22:49

ce-mi plac................o nebunie.......numai ca eu fac cam de 2 ori pe ansi asta ca nu-mi place sa impachetez..................

alinutza1983 1

31.10.2010, 08:52

...cu mamaliguta clar...era pe foc in momentul in care am facut pozele!
medi, am capatat dexteritate in timp, ca nah...daca ne plac asa mult si le fac des....

nadina73 1

31.10.2010, 20:21

vreauuuuuuuuuuuu

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Sarmalute in foi de varza murata