Savarine

de gaby_duceag in Prajituri, 19 Oct 2010 | 36732 vizualizari

 

INGREDIENTE

varianta 1:

  • un ou
  • 200 ml lapte
  • 250 gr faina
  • 15 gr drojdie
  • 2 linguri zahar
  • putina sare
  • 3 linguri ulei

varianta 2

  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri pesmet
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura gris
  • putina sare
  • coaja rasa de lamaie
  • o lingura apa
  • jumatate lingurita praf de copt

sirop:

  • 400 ml apa
  • 100 gr zahar
  • o esenta rom

pentru umplut

  • 200 ml frisca lichida
  • 200 ml smantana
  • 3 linguri zahar
  • zahar vanilat

in plus: gem de capsuni, zahar vanilat

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Savarine:

varianta 1.

Drojdia se dilueaza cu putin lapte caldut.

Se adauga apoi faina, oul, restul de lapte, sarea si uleiul. Se amesteca bine pana ce se obtine un aluat omogen de consistenta unei smantani .

Se acopera cu un servet si se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul.

Formele se ung cu unt. Se ia din compozitie cate o lingura, o lingura jumatate de compozitie si se umplu formele.

Se mai lasa 10 minute la crescut apoi se introduc in cuptorul preincalzit pana ce se rumenesc usor.

Se scot, se lasa sa se raceasca si se scot din forme.

varianta 2

Galbenusurile se mixeaza bine bine cu zaharul si apa pana ce se deschid bine la culoare si zaharul este topit.

Se adauga faina, grisul, pesmetul si praful de copt. Se incorporeaza usor albusurile care in prealabil au fost batute spuma cu sarea.

Se repartizeaza compozitia in forme si se introduc in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 15min (se fac foarte repede, verificati-le cu o scobitoare)

Cand sunt reci se scot din forme.

Siropul

Se fierbe apa cu zaharul timp de 4-5 miute iar cand s-a racit se adauga esenta.

Se mixeaza bine frisca cu smantana, zaharul si zaharul vanilat.

Se invart "pe dos" :))) savarinele, li se taie capacelul(nu complet) , se insiropeaza bine, bine , se umplu cu frisca.

Deasupra se ung cu putin gem si se orneaza cu frisca.

 

 

 

TIPS-URI

1

Testand ambele variante am tras niste concluzii:))

2

- varianta originala a savarinelor este CEA CU DROJDIE.

3

-sunt bune ambele dar e incomparabila consistenta blatului. cea cu drojdie imi aminteste perfect de savarina de cofetarie.

4

-eu am facut ambele variante pentru ca cele cu drojdie nu crescusera asa inalte si am crezut ca nu e bine:d:))  (se vede si in foto, primele doua randuri sunt mai micute), dar am vazut ca nici ale Nadinei nu erau inalte

5

- din cantitatile prezentate vor iesi 12 buc. in forme cu diametru de baza de 4, 5 cm si cel superior de 7 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarine" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Fluturasi - Briose cu crema de vanilie