Sfintisori moldovenesti

de RuxyRux in Prajituri, 9 Mar 2011 | 5000 vizualizari

 

Va prezint varianta mea de sfintisori uriasi insiropati....

 

INGREDIENTE

  • 2, 400 gr faina  
  • 250 gr unt
  • 4 pliculete drojdie uscata  
  • 4 cani de lapte ( 1 litru)  
  • 300 gr zahar
  •  7 galbenusuri si 2 albusuri
  •  1/2 cana ulei  
  • 5 pliculete vanilie  
  • coaja rasa de la 2 portocale
  • 250 gr nuca,  
  • miere( un borcanel la dispozitie)
  • 2 galbenusuri de ou pentru uns 
  • 3/4 lingurita sare    
  • Sirop:
  • 800 ml apa  
  • zahar  sau miere dupa gust  
  • 4-5 plic vanilie
Portii: 14
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori moldovenesti:

Intr-un vas mare pentru framantat cernem faina, facem in mijloc o gropita si asezam drojdia, iar sarea pe margine. Turnam si uleiul.

Punem ouale la mixer impreuna cu zaharul si mixam foarte bine, adaugam laptele putin caldut, vanilia si coaja de portocala. Mai amestecam, apoi turnam peste faina si incepem sa framantam aluatul.


Obtinem un aluat frumos de cozonac pe care il vom lasa la loc cald in bucatarie 30 de minute acoperit cu un servet. Cand fac cozonaci, mucenici, dau drumul la toate ochiurile de aragaz si fac foarte cald in bucatarie.


Dupa 30 de minute, luam aluatul il impartim in doua si intindem o foaie, ungem cu untul moale amestecat usor inainte peste tot si acoperim cu cealalta foaie de aluat. Cu sucitorul trecem usor peste toata foaia. Facem sul din ambele parti si pliem aluatul spre mijloc. Mai trecem o data cu sucitorul si il punem aluatul inapoi in vas.


Framantam in jur de zece minute a doua oara ( poate fi un picut mai greu pana se leaga aluatul din nou). Rupem bucati mari de aluat( cat palma) si facem un sul pe care il impletim in forma de opt. Asezam pe rand sfintisorii in tava tapetata cu foaie de copt. Ii ungem cu oul batut cu putina apa si-i dam la cuptor la foc potrivit( 180 grade electric), pentru 40-45 de minute. Ii scoatem si turnam siropul fierbinte, ii insiropam cu mult sirop apoi ii lasam zece minute sa traga bine siropul. Ii ungem cu miere si presaram nuca din blesug.


Siropul:


Punem pe foc apa impreuna cu zaharul dupa gust( sau mierea), adaugam si vanilia si-l infierbantam( nu-l fierbem).


Sunt extraordinar de gustosi....a doua zi sunt si mai buni si raman moi si buni cateva zile( asta in caz ca mai scapa ). Sunt foarte mari, un sfintisor cat trei- patru normali la un loc.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (55)

ela 1

13.03.2011, 19:40

RuxyRux 1

14.03.2011, 08:17

Multumesc dragele mele Ela...mi-a fost dor de tine

adry88 1

20.05.2011, 17:29

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu brânză şi fructe de padure

de oanapl 5

ieri la 22:59

Desert tort cu crema de lamaie, capsuni si jeleu din vin sau 7 ani de bucatareala ori hlizeala pe Bucataras.ro

ieri la 19:17

Înghețată de caise confiate

de RODIMUR 4

ieri la 16:20

Desert tort cu crema de capsuni si glazura oglinda de ciocolata

de Oana 8

ieri la 16:08

Inghetata tirasmisu

de Lau 9

ieri la 13:06

RETETA RECOMANDATA
Mucenici moldovenesti