Sirop de soc (pentru iarna)

de miki_a in Sirop / Compot, 29 Mai 2015 | 17678 vizualizari

 

Alături de siropul de brad si cel de salcâm, siropul de soc nu trebuie sa lipsescă din camara noastră. Servit vara, cu felii de lamâie si cuburi de gheaţă sau iarna, indulcind ceaiurile, siropul de soc este unul dintre cele mai bune şi sănătoase siropuri traditionale româneşti.

 

INGREDIENTE

  • flori de soc;
  • zahar;
  • lamai.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sirop de soc (pentru iarna):

Scuturam usor florile pentru a inlatura eventualele impuritati (eu nu le spal pentru ca nu vreau sa pierd mirosul placut, dar daca vreti sa o faceti nu le tineti mult sub jetul de apa). Florile scuturate le punem intr-o oala mare in volum si le acoperim cu apa (florile se ridica la suprafata, de unde le vom impinge inapoi in apa), le dam la foc mic si le lasam sa dea cateva clocote. Acoperim vasul, lasam sa se raceasca dupa care il tinem la rece (nu neaparat in frigider, dar nici langa surse de caldura). 

A doua zi strecuram sucul rezultat si stoarcem bine si florile. Sucul obtinut trebuie masurat obligatoriu pentru a sti cata cantitate de zahar trebuie adaugata. 

Eu am avut 5 l de suc la care am pus 4 kg. de zahar si 2 lamai taiate felii subtiri. 

Punem la fiert la foc mic amestecand din cand in cand. Si pentru ca nu vreau sa am surprize (siropul sa fermenteze) il fierb pana devine lipicios (nu se va ingrosa foarte tare). 

Se toarna fierbinte in sticle curate (eu folosesc intotdeauna sticle in care a fost alcool si asa scap de spalat si de dezinfectat; in plus, sucul tine foarte bine). 

Personal, acest sirop imi place foarte mult. Vara prepar bauturi racoritoare si il folosesc la insiropat prajiturele sau topping pentru inghetata. Iar iarna il pun in ceaiuri sau il folosesc drept inlocuitor al unor medicamente de dureri in gat. 

Este sanatos, gustos, parfumat si daca urmati aceasta reteta nu veti da gres!

TIPS-URI

1

Nu v-am dat cantitati la flori pentru ca am avut si mai mici, si mai mari, mai trecute sau mai putin aspectuoase, important este sa folositi o oala mare in care sa va incapa si sa le acoperiti cu apa rece. Restul procedeului il gasiti in descrierea retetei!

2

Dupa deschiderea sticlei, pastrati la frigider (altfel fermenteaza sau prinde mucegai) si consumati in minim 2 saptamani.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sirop de soc (pentru iarna)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RuxyRux 1

02.06.2015, 08:29

Cred ca e minunat! Socata am facut in fiecare an dar sirop nu, cred ca este momentul ar fi fost bine de stiut ce cantitate de flori de soc ai avut pentru ca asa te poti bucura de concentratia ideala, altfel pentru prima data poti pune prea putin si sa fie mai diluat....dar vom proba! Multumesc pentru reteta! Eu sincer spal florile de soc....si ma uit cu atentie si cine le vinde in piata...ar fi grozav daca as avea de unde sa le culeg cu mainile mele te imbratisez!

miki_a 1

02.06.2015, 09:56

Rox, am avut in jur de 2 kg flori de soc. A iesit bun, concentrat si parfumat. Reteta cerea 5 kg de zahar (eu am redus 1 kg) si 4 lamai (am pus numai 2 intregi, taiate feliute). Sper sa-ti fie de folos si daca mai ai intrebari, iti raspund cu mare drag!

mihaelar63 1

15.05.2018, 12:55

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Socata reteta bunicii