Souffle de cartofi

de dulcegariiculinare in Aperitive / Garnituri, 1 Iul 2011 | 5939 vizualizari

 

Daca ai fi soufflé pentru o zi.....de care ai fi? De ciocolată?!....parca şi aud în ecou vocile celor multi. E un moft să fii soufflé? Abundă zvonuri cum că el, the precious, e deficil de stapanit, dar secretul real este doar unul…toti suntem soufflé.. mai ales, cand treziti amiabil de răsăritul diminetii ne plesneşte, peste zi, o ploaie cu gheaţă.... Iar când nu suntem atât de capricios de mofturosi…îl putem pregăti pe el, adoratul soufflé cu cea mai mare usurinţă. Si deşi pluralitatea ne-ndeamnă să credem ca un soufflé de cartofi nu reprezintă mai nimic, delicioasa finalitate îngenunchează orice crez.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi,
  • 200 g bacon,
  • 350 g smântână,
  • 3 ouă mari,
  • 200 g cascaval,
  • 1 linguriţă cu sare (si mai bine dupa gust),
  • jumatate pliculet praf de copt,
  • unt şi un praf de mălai pentru tapetat tava
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Souffle de cartofi:

 

Cel mai simplu dar si unul dintre cele mai cochete feluri de mancare  - fie el sărat sau dulce – nu-ti goleşte nici frigiderul, nici puşculiţa... vezi ingredientele.

 

Aşadar, cureti cartofii, îi speli, îi feliezi... nu contează modul ca oricum îi pasezi, şi-i fierbi cu un praf de sare si apa evident ;) După ce au fiert, îi scurgi de apă si-i lasi putin la racit. Intre timp calesti bacon-ul tăiat in bucati mici, apoi îl asezi pe un prosop de hartie ca sa se scurga de grasime,  separi 3 ouă mari, bagi biciu'n priza (tu citeşte mixerul) si militaresti bine de tot armata de cavaleri albi adăugând şi praful de copt... Laşi deoparte mixerul şi pasezi cartofii, nici prea mult, nici prea putin... ştiti regula aia....nici îmbrăcată, nici dezbracată...

 În opinia mea un soufflé de cartofi, care se respectă, n-are prin el bucati mari de potatoes. Apoi te misti dupa clepsidra şi pui rapid bacon-ul peste cartofi, galbenusurile, sarea, smântâna şi amesteci compozitia cu lingura de lemn. Apoi incorporezi în ritm lent de vals albusurile biciuite,  adăugând şi 100 g din caşcavalul ras.

Tapetezi tava cu unt si o pudrezi cu un praf de malai, torni compozitia, avand grija sa mai ramana vreo 4 cm disponibili pana la buza vasului.. Încoronezi soufflé-ul cu cascavalul ramas.. mai precis 100 g si bagi minunatia in cuptorul preincalzit, timp de 40 minute. Nu deschizi usa cuptorului, doar spionezi si simti. Timpul joaca un rol deosebit de important, iar temperatura e exemenul vietii soufflé-ului. Pentru cantitatea asta, cam 15 minute la 180 grade... te ghidezi dupa 'muschiul' cascavalului: sa fie galben ca puful puiului abia iesit din ou, ... apoi bagi tare vreo 200 grade pentru 25 minute, eventual pe ultima suta de metrii mai adaugi 20....adică 220 grade.

 Soufflé-ul, cea mai versatila mâncare, scos din cuptor, împănat şi colorat ca un cocosel de munte, exemplar amestec de crema aromatizata de n combinatii luate cate  si albusuri biciuite de ou.... ti se pravaleste - iti moare de-a dreptul chiar cand iti e lumea mai draga, daca nu urmaresti intocmai pasii de mai sus. Altfel, o ia asa domol la vale, cam in vreo 15 - 20 minute.. Cand il scoateti din cuptor evitati orice tapaj prin preajma. Puneti-i botnita la câine si nu bateti musai in teava, chiar daca o voce piţigaiata se aude strident de mai sus. "Regula o stiti deja: musafirii asteaptă soufflé-ul si nu invers..!"

Mă simt ca un soufflé de ciocolata, pentru ca am pregatit un perfect soufflé de cartofi. Acum pot sa dau liber la extraterestrii şi va predau stafeta ce m-a izbit pe mine cu-n tsunami de modestie !!:)))))).... nino, nino, nino...!!!!   I wish you the same, after you bake the preciousssss soufflé !!

 

TIPS-URI

1

data viitoare doar reteta ;)) hapciu ! ;))

Daca ti-a placut reteta noastra "Souffle de cartofi" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Omleta pufoasa la cuptor