Tarta cu lamaie

de simona72 in Prajituri, 27 Dec 2016 | 813 vizualizari

 

Pare banal?? Eu va spun ca nu e chiar asa! Cu o singura muscatura aceasta tarta va aduce o explozie de arome. Lamaia parfumata isi joaca rolul perfect in acest desert. Dulcele poate fi unul de toata ziua, de duminica dar si de sarbatoare. Va permite sa va jucati cu aluatul, cu formele, culorile. In felul acesta ceea ce vi se parea banal la inceput poate devenii diferit pe parcurs…

 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

  • 100 gr unt gras
  • 50 gr zahar brut(sau alb)
  • 180 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1-2 linguri apa rece(daca mai este nevoie)
  • Pentru crema:
  • 4 oua
  • 4 lamai
  • 150 gr zahar alb (daca se foloseste zahar brut automat crema va iesi putin mai inchisa la culoare)
  • 200 ml smantana pentru frisca(smantana lichida, nu din cea fermentata)
  • Pentru toping:
  • 150 gr zmeura (congelata am folosit eu)
  • 2 linguri peltea de fructe(sau zahar)
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu lamaie:

Pentru aluat: aveti nevoie de unt gras, calitativ, de la frigider. Se taie untul in cuburi, se pune in bolul robotului de bucatarie. Se adauga faina, zaharul, praful de sare. Se mixeaza cateva secunde, pana aluatul devine nisipos. Se adauga oul batut, se mixeaza pentru alte cateva secunde pana aluatul incepe sa se desprinda de pe peretii vasului. Daca acest lucru nu se intampla se adauga una sau doua linguri apa rece. Se aduna aluatul intr-o bila, se pune in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 minute.


Aceasta este varianta rapida si usoara, cand folositi un robot de bucatarie. Desigur ca puteti sa faceti aluatul si cu mainile: se pune faina, untul, zaharul, sarea intr-un castron. Cu varfurile degetelor framantati pana obtineti aspectul nisipos. Adaugati oul batut, eventual apa rece pana aluatul incepe sa se lege.


Pe masa usor infainata se intinde aluatul intr-o foaie subtire. Ii dati forma rotunda sau dreptunghiulara, depinde ce forma folositi. Rulati foaia pe sucitor si o puneti in tava de tarte unsa cu putin unt. Se taie aluatul in exces. Se coace in orb timp de 30 minute, primele 15 minute la 180 grade apoi la 170 grade. Adica: peste aluat se pune o bucata de hartie de copt mototolita bine dinainte intre palme. Se pun bile speciale sau boabe de fasole. In felul acesta coacem aluatul simplu, fara crema…


Pentru crema: de preferat se folosesc lamai bio, daca nu avem se spala bine lamaile cu un burete abraziv cu apa si bicarbonat. Se sterg cu un prosop, se rade coaja de la trei lamai. Intr-o craticioara se pune zeama de la cele 4 lamai. Se pune pe foc si se lasa pana lichidul scade la jumatate, apoi se lasa sa se raceasca complet. Intr-un castron ouale se bat lejer cu un tel tip para impreuna cu zaharul, pana se incorporeaza complet ingredientele. Se adauga coaja rasa si smantana. La final se adauga si zeama de lamaie racita.


Dupa ce aluatul a stat cele 30 minute la cuptor, se indeparteaza hartia de copt cu bilele speciale sau fasolea(o refolosesc de fiecare data). Se adauga crema de lamaie, se da tarta la cuptorul incins la 150 grade si se lasa 20-25 minute. Eu am lasat 25 minute si a fost putin cam mult. 20 erau suficiente. Este coapta in momentul cand nu mai tremura, dar sa nu apara crapaturi la suprafata…la mine au fost cateva, semn ca erau suficiente 20 minute… Se lasa sa se raceasca complet apoi se serveste simpla sau cu topingul preferat…eu am folosit zmeura: se pune zmeura si pelteau sau zaharul la foc mic. Cand aceasta este fiarta se strecoara printr-o sita fina. Se lasa sa se racesaca si se foloseste ca atare…



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu lamaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

miki_a 1

30.12.2016, 16:26

Îmi plac mult tartele de acest gen!

noiinbucatarie 1

02.01.2017, 20:05

mihaelar63 1

09.01.2017, 16:02

Sunt sigura ca as savura asa ceva

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

MotanLaOale

14520 puncte

RODIMUR

7690 puncte

Andreea Caroline

7300 puncte

oanapl

7170 puncte

-Licurici-

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere