Tocanita de urzici, cu mamaliguta

de RODIMUR in Mancaruri de post, 11 Mar 2020 | 4614 vizualizari

 

Primul fel de mâncare preparat cu urzici, anul acesta, a fost această delicioasă tocăniță, cu mămăliguță caldă. Am preparat această tocăniță, la fel cum fac și cu celelalte, cu legumele tăiate grosier, căci nu este supă cremă, nici piure, nici pastă și gustul său a fost excelent. Un motiv să regretăm că s-a terminat prea repede...

 

INGREDIENTE

  • 350 grame de urzici fragede
  • 2 cepe galbene
  • 6 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 lingură de făină albă/amidon (opțional)
  • 100 ml de apă rece
  • Pentru servit:
  • mămăliguță
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocanita de urzici, cu mamaliguta:

Urzicile se curăță cu mare atenție de impurități și se spală bine în 4-5 ape și apoi sub jet.

Se pune o oală cu 3 litri de apă sărată pe foc și când fierbe, se adaugă urzicile.

Cât timp fierb urzicile, se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie grosier.

Se călește mai întâi ceapa în ulei suficient și la foc mic, după care se adaugă și usturoiul  feliat.

După ce s-a înmuiat și usturoiul, se adaugă urzicile fierte, scurse de apă și tăiate grosier. 

Se călesc legumele la foc mic, înăbușit, cu 100 ml de apă.

Se subțiază făina albă (sau amidonul alimentar) cu 100 ml de apă, se omogenizează, ca să nu rămână cocoloașe și se adaugă în cratiță, când tocănița de urzici a scăzut și este aproape gata. 

Se mai lasă tocănița la foc mic, ca să mai scadă lichidul și să se lege, timp de 4-5 minute, amestecând în vas, ca să nu se prindă de fundul cratiței.

Se condimentează cu; sare, piper și cimbru, după care se ia cratița de pe foc și tocănița se poate servi deja, cu mămăliguță caldă, preparată între timp.

TIPS-URI

1

Curățați bine urzicile de impurități și spălați-le în 4-5 ape și apoi sub jet, pentru că între frunzulițe este mult pământ.

2

Pentru tocăniță și ghiveci, legumele se taie grosier și nu se fierb îndelung, ci atât cât trebuie ca să se pătrundă și să rămână, pe cât posibil, întregi, pentru a nu le transforma în terci.

3

Urzicile nu se pasează pentru tocăniță, ci doar pentru supă cremă și piure.

4

Nu adăugați multă apă la prepararea tocăniței, ca să nu fie nevoie să fiarbă îndelung, ca să scadă și astfel să se terciuiască.

5

Tocănița trebuie să fie scăzută, nu apoasă.

6

Pentru a lega tocănița, puteți adăuga, pentru ultimele 4-5 minute de preparare, o lingură de făină albă (amidon alimentar) subțiată în 100 ml de apă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocanita de urzici, cu mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

14.03.2020, 18:45

Și mie mi se pare la fel, Madi... Păcat că fac mai rar, pentru că tare mai înțeapă urzicile... Mulțumesc frumos, pentru apreciere!

dantes 1

18.03.2020, 09:48

Buna!

RODIMUR 1

18.03.2020, 10:25

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioșe pufoase cu cacao și ciocolată albă -  Rețeta perfectă pentru un desert delicios

ieri la 10:35

Ciocolată albă de casă cu nuci și merișoare - Desertul delicios și aromat

pe 04.10 la 17:37

Portokalopita - Rețeta grecească de plăcintă aromată, cu portocale

pe 04.10 la 16:54

Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

pe 04.10 la 14:56

TOP
utilizatori

MotanLaOale

1149 puncte

oanapl

1031 puncte

mirela0911

1000 puncte

Ela68

1000 puncte

Retete_gustoase

450 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mancare de linte cu legume