Tort Amandina

de nadina73 in Torturi, 5 Sep 2010 | 7374 vizualizari

 

Pe data de 18 august fata unei prietene,Delia, isi serba ziua de nastere si cum fata mi-a soptit ca va avea multi invitati am zis sa-i fac un tort mare si gigant, sa ajunga pentru toata lumeaa. A trecut prin cateva periperii acest tort, dar finalul a fost fericit. Inspiratia mea a fost Flori, dar cantitatile sant de 4 ori http://bucataras.ro/retete/6603/tort-amandina.html

 

INGREDIENTE

  • Blat (cantitatile pt 4 blaturi):
  • 24 oua
  • 800 g zahar
  • 120 ml apa
  • 120 ml ulei
  • 80 g cacao
  • 32 linguri faina
  • Crema:
  • 9 galbenusuri
  • 450 g zahar pudra
  • 4  1/2 pachete de unt
  • 10 linguri de cacao
  • 3 sticlute esenta de rom
  • Glazura de ciocolata:
  • 600 g ciocolata neagra
  • 150 g unt
  • 500 ml frisca lichida
  • Sirop:
  • 1 litru de apa
  • 400 g zahar
  • 3 sticlute esenta rom
  • Decor
  • frisca lichida 300 g
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Amandina:

Blaturile:


Se bat bine 6 albusuri, apoi se pun 200 g zahar si se mai bat , dupa care se pun cele 6 galbenusuri amestecate cu 30 ml ulei si 30 ml apa. Se amesteca usor apoi se pune faina 8 linguri si cacao 20 g


Se unge o tava si se tapeteaza cu hartie sau folie de aluminiu se pune compozitia se da tava la cuptor pentru aproximativ 35 minute .


Tava in care am copt eu blaturile este o tava reglabila , iar pt a fi mai mare am reglat sa fie cat cuptorul, adica de 45 /34 cm, atata am putut sa o reglez ,deoarece atat este cuptorul de lat in interior.


Se procedeaza la fel si pentru urmatoarele 3 blaturi.


Siropul:


Se caramelizeaza zaharul apoi se stinge cu apa, iar dupa ce tot zaharul s-a dizolvat se ia de pe foc si se pune esenta de rom.


Cu acest sirop insiropam blaturile inainte de a le umple cu crema.


Crema:


Pt o crema fina ,trebuie sa mixam untul partial topit 2-3 minute apoi se pune zaharul pudra si se mixeaza pana ce zaharul se topeste bine,apoi se adauga galbenusurile, cacaoa si esenta de rom. Va rezulta o crema foarte fina si aromata.


Glazura:


Se topeste ciocolata rupta bucatele cu untul si frisca lichida pe baie de aburi , apoi se lasa la racit putin dupa care se imbraca tortul (aici e problema, mie nu mi-a iesit ca a lui flori ca aspect, dar gustul a fost grozav. Greseala mea a fost ca nu am decorat cu crema ci cu frisca si frisca nu sta asa de bine precum crema.


Asamblare tort:


Se ia un blat de tort se insiropeaza bine ,apoi se pune crema din nou al doilea blat din nou insiropat si iar crema, iar in final al treilea blat se insiropeaza bine ,iar cel de al patrulea blat se taie in 3 pe latime,pt a face un etaj mai mic peste tort.


La fel se insiropeaza bine si aici prima foaie se pune crema si iar foaie iar crema.


In final se pune tortul pe un gratar cu o tava dedesupt si se toarna glazura de ciocolata incepand din mijloc, daca se poate fara sa il atingeti, iar surplusul se va scurge pe lateral in tava de jos, iar aceasta se va turna din nou peste tort. Aceasta operatiune se poate repeta de cate ori eu am pus de 3 ori.


Este si foarte adevarat ca e si foarte migalos. Ar fi trebuit pus tortul in frigider inainte de decorare, dar fiind foarte mare si tava in care a fost pus nu mi-a incaput in frigider. Iar cum afara erau niste calduri imense...decorarea a fost un dezastru. Asa ca rezultatul il vedeti si voi,nu e aspectuos, dar a fost foarte bun.


Daca reuseam sa-l pun la rece dupa ce am pus glazura nu era nici o problema ,tocmai de acea nici nu l-am postat pana acuma si fata Delia ma tot intreba "de ce nu pui si tortul meu?" Si in final am zis "hai uite il pun"

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Amandina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

nadina73 1

09.09.2010, 00:21

laly si eu tie

nadina73 1

09.09.2010, 00:22

gaby faina?putin esuat tortu sincer vine e a meavroiam sa iasa ceva superb si ......................gata a trecut ce sa fac ,sper ca data viitoare sa nu se mai repete

danis 1

13.09.2010, 13:29

la multi ani si din partea noastra

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Musaca cu piure de cartofi
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort cu trandafiri (cu crema mascarpone si jeleu de afine)