Tort cu ciocolata si nuci caramelizate

de Patricia Iordache in Torturi, 21 Mar 2013 | 6963 vizualizari

 

Acest tort l-am facut pentru ziua de nastere a tatalui unei cunostinte.
Sa nu va descurajeze "lungimea" retetei pentru ca este foarte usor de facut. Despre gust...nici nu va mai spun ;)

 

INGREDIENTE

  • Ce ne trebuie pentru blat (22 cm diametrul):
  • - 5 oua;
  • - 5 linguri apa;
  • - 10 linguri zahar;
  • - 8 linguri faina;
  • - 2 linguri cacao;
  • Ce ne trebuie pentru crema si decor:
  • - 125 ml. frisca lichida;
  • - 160gr. ciocolata cu lapte;
  • - 5 gr. gelatina;
  • - 150 - 200 ml frisca batuta;
  • - o mana de stafide;
  • - putin coniac (pentru a hidrata stafidele);
  • - 200 gr miez de nuca (jumatati - pentru decor si bucatele pentru nucile caramelizate);
  • - 150-200 gr. zahar (il topim si glazuram miezul de nuca)
  • Ce ne trebuie pentru sirop:
  • - 500 ml apa;
  • - 250 gr. zahar;
  • - coniacul ramas de la hidratarea stafidelor
  • Ce ne trebuie pentru glazura de ciocolata:
  • - 75 ml. apa;
  • - 150 gr. zahar;
  • - 150 ml. frisca lichida;
  • - 75 gr. glucoza (miere ENERGIZANT de la AROVIT);
  • - 60 gr. cacao neagra;
  • - 15 gr. gelatina granulata
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata si nuci caramelizate:

Cum preparam blatul:


Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt.


Pornim cuptorul la 200 grade.


Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile toate odaata, punem si apa, amestecam.


Cernem faina si cacao si le adaugam treptat in compozitie amestecand cu o spatula de sus in jos.


Turnam compozitia in forma si lasam la cuptor aproximativ 30-45 minute, pana trece testul scobitorii. Nu deschidem usa cuptorului in primele 15 minute ca sa nu oprim blatul din crescut.


Lasam sa se raceasca si taiem blatul in trei discuri egale.


Cum preparam crema:


Punem stafidele la hidratat in putin coniac.


Punem gelatina la hidratat in 2 linguri cu apa rece.


Frisca lichida si ciocolata rupta in bucatele le punem la topit pe baie de abur. Cand s-a topit ciocolata, dam de pe foc si adaugam gelatina si amestecam pana se topeste aceasta.


Lasam la racit si cand este rece adaugam frisca batuta, amestecam pana se omogenizeaza.


Pregatim o farfurie unsa cu putin ulei.


Separat, intr-un vas cu diametrul mic, topim zaharul (ca pentru crema de zahar ars) avand grija sa nu se arda. Cand este lichid, bagam pe rand cate o jumatate de miez de nuca pana ce se acopera de zaharul topit.


Il scoatem pe farfuria unsa cu ulei. Asa procedam cu toate nucile.


Jumatatile de miez pralinate le oprim pentru decor, restul le bagam in rasnita de cafea sau in blender (folosim lama pentru gheata).


Amestecam crema de ciocolata cu stafidele hidratate, nucile pralinate si macinate.


Cum preparam siropul:


Fierbem apa cu zaharul, lasam sa se raceasca, adaugam coniacul, amestecam si il folosim la insiroparea discurilor de blat.


Cum preparam glazura:


Punem gelatina la hidratat in putina apa rece. Intr-o cratita cu fundul gros, punem apa, frisca lichida, zaharul,glucoza si amestecam pana se topeste zaharul. Adaugam cacao cernuta si fierbem 3 minute amestecand continuu.


Luam glazura de pe foc, o strecuram prin sita si o lasam la racit pana ajunge la 30-40 grade, moment in care adaugam gelatina topita.


Lasam la racit si o folosim cand are textura densa dar sa "curga".


Cum montam tortul:


Punem primul disc de blat, insiropam, adaugam jumatate din crema, al doilea disc de blat, insiropam, adaugam restul de crema. Punem al treilea disc de blat, insiropam si bagam la frigider pentru minim 3 ore.


Cand este rece turnam glazura si decoram cu jumatatile de nuca caramelizate.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si nuci caramelizate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 24 %
249.99 lei
189.99 lei

Blender Monterrey White

- 10 %
299.99 lei
269.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (32)

Patricia Iordache 1

21.03.2013, 21:54

Multumesc fetelor!

COSTEO 1

01.09.2013, 18:00

Arata demential,despre gust mortal!Place combinatia!

Patricia Iordache 1

02.09.2013, 14:07

Sa stii ca e o combinatie reusita!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

ieri la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

ieri la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

ieri la 20:49

Tort diplomat

ieri la 20:17

Gem de caise

de RODIMUR 4

ieri la 18:38

RETETA RECOMANDATA
Tort de Sf Ioan