Tort cu frisca si caramel

de gaby_duceag in Torturi, 6 Noi 2011 | 14817 vizualizari

 

De cand am vazut reteta tortului la Mona (Aziz) recunosc ca m-a obsedat :))). Am zis "moaaaaa, ce tort adevarat! ":))))si-am salivat instant :))). Am zis ca-l fac cu prima ocazie ce se va ivi si cum a fost ziua cumnatei mele, l-am executat. Cu siguranta!!! nu va fi prima si ultima oara, mi-a placut mult de tot. Combinatia de blat pufos insiropat, frisca si caramel, inseamna cu adevarat TORT :))).La multi ani, Mirela mea draga!

 

INGREDIENTE

Blat

  • 5 oua mari
  • o cana zahar
  • 7 linguri faina
  • un praf de copt
  • un plic zahar vanilat
  • un vf cutit sare
  • 2 linguri amidon
  • 30 ml ulei
  • 30 ml apa

Caramel

  • o cana zahar
  • 150 ml frisca lichida
  • o lingura unt
  • 50 ml apa

Frisca

  • 500 ml frisca lichida
  • 300 ml smantana
  • 3 linguri zahar
  • jumatate esenta vanilie

Sirop

  • 4 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • vanilie

arahide in ciocolata, macinate, pentru ornat

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu frisca si caramel:

Blat.


Separam albusurile de galbenusuri.


Albusurile le mixam spuma impreuna cu sarea apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana e complet diluat.


Galbenusurile le frecam cu uleiul si apa si le adaugampeste albusuri.


Cernem faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Le adaugam peste oua si incorporam usor cu o paleta.


Preincalzim cuptorul.


Tapetam o forma de tort (sau o cratita) cu diametrul de 20 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia si nivelam.


Introducem tava in cuptor, la foc mic , si coacem timp de 35--40 min (facem testul cu scobitoarea)


ps. e asa de fain blatul! Asa de aerat si pufos!


Caramel.


Punem intr-un vas cu fund dublu , la fiert, zaharul impreuna cu apa.


Fierbem pana capata culoarea chihlimbarului, ferim putin de pe foc si turnam frisca. Punem inapoi pe foc si mai fierbem 3-4 minute.


Adaugam si untul, lasam sa se topeasca si oprim focul.


Dupa ce se racoreste usor bagam blenderul pentru un minut. (putem trece peste pasul asta si sa strecuram, cum zice Mona).


Lasam la racit.


Frisca.


Punem intr-un bol frisca lichida impreuna cu smantana si zaharul.


Incepem sa mixam, mai intai la treapta 1, timp de un minut, apoi marim viteza si mixam pana la obtinerea consistentei dorite (testam cu degetelul :))) ).


Adaugam vanilia si gata.


Sirop.


Caramelizam zaharul. Stingem cu apa rece , lasam la fiert pana da cateva clocote.


Racim.


Asamblare


Taiem blatul in trei.


Asezam primul blat, il insiropam (nu tare, se insiropeaza mult si de la frisca) si punem 1/3 din cantitatea de frisca.


Punem apoi caramel ajutandu-ne de o lingura si lasand sa curga "neglijent":)))


Nu este necesar tot caramelul. Restul pastrati-l la frigider.


Asezam al doilea blat, insiropam, punem iar 1/3 frisca si caramel si asezam ultimul blat pe care-l insiropam.


Imbracam tortul in frisca, tapetam peretii cu alunele cu ciocolata si ornam .


Sursa.


Multumesc mult, Mona.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu frisca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (86)

kamy 1

09.11.2011, 00:15

fug pana nu lesin

mena29 1

09.11.2011, 09:15

O minunatie

gaby_gabytza 1

17.11.2011, 14:25

ce bine arata

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paste cu branza la cuptor

de oanapl 5

ieri la 23:06

Inghetata din avocado si fistic

de Lau 9

ieri la 21:41

Inghetata cu pepene galben si  mascarpone

de katty 5

ieri la 21:40

Gem de caise cu portocale si migdale

de oanapl 5

ieri la 21:38

RETETA RECOMANDATA
Tort cos cu flori