Tort cu mousse de iaurt si ciocolata

de Miha in Torturi, 7 Noi 2011 | 4231 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingura cacao neagra
  • Pentru mousse de iaurt:
  • 200 g iaurt gras
  • 200 g lapte condensat indulcit
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 intaritor de frisca (doar daca este absolut necesar)
  • 5 g gelatina
  • Mousse-ul de ciocolata:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 100 g lapte condensat
  • 5 g gelatina
  • Glazura:
  • 150 g zahar
  • 50 g cacao neagra
  • 100 ml apa
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 5 g gelatina
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mousse de iaurt si ciocolata:

Blat:


Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o spuma densa si lucioasa, ca de bezea.



Se amesteca galbenusurile cu uleiul, amestecand uosr, pana devin ca o crema. Se toarna peste spuma de albusuri si se mixeaza usor. In cazul in care mizxerul nu are o treapta mica de viteza se foloseste lingura.



Cacaoa se incorporeaza in faina, apoi se adauga in compozitia de albus si se amesteca usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus.



Turnam compozitia intr-o tava (22 cm) tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o cratita, pentru ca nu am o tava asa mica) sau unsa cu ulei si tapetata cu faina si se da la cuptor la foc mediu, pana trece testul cu scobitoarea.



Se scoate pe un gratar, se lasa la racit, apoi se taie in 2. Blatul nu va iesi foarte inalt, asta pentru ca vom avea nevoie de 2 blaturi subtiri.


Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.



Intr-un castron amestecam iaurtul cu laptele condensat, amestecand usor cu o lingura.



Gelatina se pune pe baie de aburi si se incalzeste pana se dizolva si devine lichida. Adaugam cate o lingura din compozitia de iaurt, astfel incat sa aducem la aceeasi temperatura, apoi incorporam in ce-a ramas din compozitia de iaurt.



Smantana pentru frisca rece se mixeaza pana incepe sa capete consistenta, apoi se adauga zaharul si se bate in continuare pana devine teapana si pufoasa. Incorporam in compozitia de iaurt, amestecand usor cu o lingura, cu miscari de jos in sus. Dam la rece pana incepe sa se intareasca. Intre timp pregatim mousse-ul de ciocolata:


Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.



Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu jumatate din cantitatea de smantana pentru frisca si laptele condensat. Omogenizam si lasam la racit. Cand s-a racorit si a ajuns la o temperatura suportabila la deget se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta se dizolva si se incorporeaza in crema.



Restul de frisca se mixeaza, pana se intareste si devine pufoasa, apoi se incorporeaza usor, amestecand cu o lingura. Dam la rece pana incepe sa se intareasca.



In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara, punem unul din blaturi, apoi cate un start de mousse, unul de ciocolata, unul de iaurt, unul deasupra celuilalt. Acoperim cu cel de-al 2-lea blat, invelim in folie si dam la rece pentru cateva ore. Peste noapte ar fi ideal.


Daca este nevoie, dupa ce am pus primul strat de mousse, dam cateva minute la congelator, pentru a se intari suficient.



Se rastoarna tortul pe un gratar asezat deasupra unei tavi si se acopera cu glazura de cacao pe care am preparat-o astfel:


Gelatina se hidrateaza in cateva linguri cu apa rece.



Amestecam zaharul cu cacaoa, apoi "desfacem" cu smantana pentru frisca si apa. Omogenizam si punem vasul la foc mic. Fierbem pana compozitia incepe sa se ingroase. Dam deoparte si lasam la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina hidratata si omogenizam. Dam la frigider pana incepe sa se ingroase si ajunge la consistenta unei smantani.



Pentru siguranta, se trece glazura printr-o sita, pentru a indeparta eventualele cocoloase de cacao.



Turnam glazura peste tort incepand din centru. Fiind lichida ea se va scurge si va acoperi si marginile tortului. Se transfera tortul pe un platou si se da la rece pentru cateva ore, apoi se orneaza dupa preferinta si imaginatie.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de iaurt si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (47)

kamy 1

09.11.2011, 00:07

la multi ani fericiti cu sanatate!!! cu 8 min intarziere...scuze dar m-am binoclat la tortul asta perfect

RuxyRux 1

15.11.2011, 15:25

O minunatie La Multi ani din toata inima...cu intarziere si numai bucurii sa ai in viata Miha

gaby_gabytza 1

16.11.2011, 18:18

delicioss

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Cupola in 3 culori