Tort de iarna

de Pasiune pentru bucatarie in Torturi, 10 Dec 2010 | 3160 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • 250 g margarina
  • 5 linguri lapte
  • 10 g praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Crema ganache:
  • 150 g ciocolata
  • 150 ml frisca lichida
  • Crema de lamaie:
  • 300 ml lapte       
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura amidon
  • 150 g margarina
  • Coaja rasa de lamaie
  • Vanilie
  • Decor:
  • 150 ml frisca
  • 2-3 lg crema ganche
  • 50 g ciocolata neagara
  • 2 linguri lapte
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de iarna:

Blatul:


Ouale se separa; albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva, se adauga margarina partial topita si se omogenizeaza; se adauga si laptele si albusurile batute, iar la sfarsit se incorporeaza faina amestecata cu praf de copt. Compozitia nu este curgatoare; se imparte in 5 parti egale si se coc 5 foi intr-o tava de 26 cm, pana se rumenesc pe margini foile.


Crema ganache:


Ciocolata se rupe bucati si se topeste la bain-marie impreuna cu frisca, dar nu se fierbe.Se omogenizeaza si se da “glazura” la frigider aprox 2 ore.Dupa 2 ore se scoate vasul si se mixeaza pana devine o crema spumoasa,deschisa la culoare.Se pun 2-3 linguri de crema deoparte pentru ornat.


Crema de lamaie:


Laptele si zaharul se pun intr-o cratita la foc mediu pana se dizolva zaharul. Faina se amesteca cu amidonul si se toarna un polonic de lapte cald si se amesteca energic pentru a nu ramane cocoloase. Amestecul de faina se toarna in fir subtire peste lapte si se tine pe foc amestecand incontinuu pana se ingroasa. Se lasa la racit. Margarina la temperatura camerei se mixeaza cu o lingura de zahar pudra pana devine o crema spumoasa, apoi se adauga crema de lapte racita si se amesteca bine; se rade coaja de lamaie si se amesteaca.


Asamblare:


Pe un platou se pune prima foaie de blat, 1/2 din crema ganache, a doua foaie de blat, 1/2 crema de lamaie, blatul 3, crema ganache, blatul 4, crema de lamaie si ultimul blat! Tortul se imbraca in frisca batuta. Ciocolata se topeste impreuna cu laptele, se lasa la racit putin, se toarna intr-o punga care se inteapa cu o scobitoare si se decoreaza tortul. Crema se pune intr-un pos si se fac rozete pe tort.



 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de iarna" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (35)

oana8by 1

30.12.2012, 11:30

cata faina trebuie la blat? nu scrie lucrul asta

oana8by 1

30.12.2012, 12:46

Sa mai intreb si cat zahar trebuie la crema de lamaie?! Daca imi iese tortul asta sunt chiar grozava, zau!

gaby_duceag 1

30.12.2012, 13:00

biza nu e online.
eu, din experienta mea cu blaturile, as zice sa adaugi faina pana capata o consistenta destul de ferma (scrie ca nu curge) deci ceva mai grosutza decat la chec dar nici tare ca la foi ce se intind cu sucitorul.
La crema la fel, as pune cam 150 gr zahar dar as gusta, si daca as considera ca mai trebuie as mai pune.
M-am bagat si eu ca musca, sper sa nu te superi

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Dovlecei la borcan pentru iarna
  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort Milka