Tort Dobos

de diana_k in Torturi, 1 Feb 2012 | 39641 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • pentru foi
  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri faina,
  • 1 plic praf de copt
  • pentru crema
  • 6 oua,
  • 14 linguri zahar,
  • 100 g ciocolata sau cacao, 
  • 250 g unt sau margarina
  • pentru glazura 
  • 150 g zahar,
  • pentru ornat
  • 200 ml frisca lichida,
  • 100 g ciocolata,
  • 1/2 esenta de rom
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Blatul: separam ouale. Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa. Adaugam galbenusurile, mai mixam foarte putin, doar pana acestea se incorporeaza. Renuntam la mixare, punem faina cernuta si praful de copt, amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.

Punem hartie de copt in tava si o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile. Punem 3 linguri din compozitie in tava si intindem o foaie subtire de 3 mm. Cu o spatula sau cu dosul lingurii, dar cu atentie! intindeti usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii. Eu am o tava mare patrata de 38 cm lungime si am socotit ca pot taia o foaie in 3 fasii. Astfel am copt 3 tavi ori 3 foi am obtinut 9 foi. Si pt ca mi-a mai ramas putina compozitie am mai copt inca o foaie mica. Deci in total 10 foi. Ati inteles ceva???:))

Alegem o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars. Restul foilor le vom umple cu crema.

Crema se prepara pe baie de aburi. Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi, fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana. Dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua. Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine pana obtinem o crema spumoasa.

Glazura: totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede. Foaia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar. Turnam glazura pe toata suprafata foii de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata . Cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort. Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare. Daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald. Lasam sa se raceasca foaia si o asezam pe tort.

Ornat: topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (47)

Svetyca 1

14.02.2012, 12:48

si carei raspunsul????????????????

babi5 1

25.06.2013, 09:31

Bun tare si multa migala

MOKUSKA 1

05.05.2014, 21:44

cam asa se face un dobos

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de baza pentru paine de casa

ieri la 20:34

Hotdog de casa

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

Fursecuri americane cu bucati de ciocolata reteta de Chocolate Chip Cookies

pe 15.06 la 14:47

Prajitura Red Velvet un desert elegant si delicios

pe 15.06 la 14:40

Negresa pufoasa cu glazura de ciocolata reteta simpla si gustoasa

pe 15.06 la 14:14

TOP
utilizatori

 Merisor

1100 puncte

Caty

1096 puncte

Rocsi

511 puncte

Valclaudia

300 puncte

RODIMUR

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos