Tort Dobos

de diana_k in Torturi, 7 Mai 2014 | 22284 vizualizari

 

Dobosul este tortul meu preferat, dar din pacate nu ma incumet sa-l fac foarte des, etapa de coacerea foilor este foarte solicitanta si trebuie atentie maxima. De data aceasta l-am facut cu ocazia de zilei de nastere a sotului, pe 1 mai.

 

INGREDIENTE

  • pentru foi:
  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri faina,
  • pentru crema:
  • 6 oua,
  • 12 linguri zahar,
  • 100g ciocolata sau cacao,
  • 250g unt
  • pentru glazura:
  • 150g zahar,
  • 1lingurita de otet
  • pentru ornat:
  • 200ml frisca lichida,
  • 100g ciocolata,
  • 1/2 esenta de rom
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Foile:

Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa. Adaugam galbenusurile, mai mixam putin pana acestea se incorporeaza. Renuntam la mixam, punem faina cernuta si amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica. Asezam hartie de copt in tava, o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile punem 4-5 linguri din compozitie in tava si intindem cu o spatula sau cu dosul lingurei o foaie subtire de 3 mm. Dar cu atentie! Intindem usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.

Eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii,

astfel am copt 4 tavi ori 3 foi am obtinut 12 foi. Alta data nu-mi ies decat 11 foi, depinde si de marimea oualelor.

Oprim o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars,

restul foilor le vom umplem cu crema.


Crema se prepara pe baie de aburi astfel:

Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi. Fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua. Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.


Glazura: Totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.

Foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic impreuna cu otetul, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar. La nevoie mai dam cateva secunde cratita pe foc. Turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata si cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort. Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.


Lasam sa se raceasca foaia si apoi o asezam pe tort. Cu un cutit bine ascutit ajustam marginile.


Ornat: Topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.


POFTA BUNA!

 

TIPS-URI

1

Cel mai usor se poate intinde compozitia pentru foi daca le coacem pe dosul tavii.

2

Daca s-a intarit glazura si nu se mai pot trasa liniile mai punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.

3

Tortul este mai gust dupa doua, trei zile, cuc at sta cu atat devine mai bun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 37 %
269.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (29)

JulyCris 1

07.05.2014, 16:38

La multi ani sarbatoritului!

diana_k 1

08.05.2014, 12:01

multumesc tuturor pentru urari si aprecieri

mamaliga 1

03.12.2014, 18:51

Buna!am o intrebare referitoare la reteta:care este temperatura cuptorului si cat timp de coacere necesita?multumesc anticipat!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

TOP
utilizatori

mirela0911

6780 puncte

Constelatialeu

6020 puncte

RODIMUR

5680 puncte

mihaelar63

5600 puncte

 Adi

4000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Negresa de post cu nuci
  • 05

    MI

  • 06

    J

  • 07

    V

  • 08

    S

  • 09

    D

  • 10

    L

  • 11

    MA

RETETA RECOMANDATA
Dobos tort