Tort Ecler

de deyutzky in Torturi, 5 Apr 2016 | 2775 vizualizari

 

Cui nu-i plac eclerele? Eu le ador! Pentru mine, prajitura perfecta trebuie sa aiba neaparat crema de vanilie! :)) Dulciurile foarte dulci nu sunt pe locul 1 in topul celor preferate de mine(sunt pe 2:))), dar nici nu-mi displac...doar ca nu le mananc cu aceeasi pofta cu care as manca o prajitura cu crema de vanilie. 
Pentru reteta cojilor de eclere m-am inspirat din reteta Laurei Adamache si mi-au iesit perfect! Trebuie sa recunosc ca nu am mai facut demult si mi-era putin teama ca se vor lasa imediat cum le scot din cuptor, pentru ca am patit-o:))).

 

INGREDIENTE

  • Eclere:
  • 300 ml apa
  • 200 g faina
  • 75 g ulei
  • 6 oua
  • un varf cutit de sare
  • un varf cutit de zahar
  • Crema de vanilie:
  • 1 litru lapte
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar brun sau dupa gust
  • 6 linguri amidon
  • esenta de vanilie
  • 50 g unt
  • 500 ml frisca lichida rece de la frigider
  • 1 plic intaritor frisca
  • Decor:
  • 1 ciocolata cu lapte (100g)
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Ecler:

Crema:


Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul pana cand acesta din urma se topeste. Adaugam treptat amidonul si putin lapte si amestecam bine pana la incorporare. Adaugam restul de lapte si punem vasul pe foc mic. Amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca.


Tragem vasul de pe foc si adaugam esenta de vanilie. Punem untul si amestecam cu telul pana cand acesta se topeste complet. Lasam crema la racit.


Frisca lichida(care a stat la frigider cel putin 2-3 ore) o mixam cu intaritorul, apoi o punem inapoi in frigider pana cand umplem cojile de eclere.


Eclere:


Intr-o craticioara punem la fiert apa cu uleiul, sarea si zaharul.


In momentul in care apa incepe sa fiarba, adaugam toata faina si amestecam cu un tel repede pana cand faina este incorporata complet. Amestecam bine pana cand aluatul se desprinde de pe peretii craticioarei.


Lasam aluatul sa se raceasca bine. Dupa ce aluatul s-a racit complet, adaugam ouale pe rand si mixam. Adaugati urmatorul ou abia dupa ce primul ou a fost incorporat complet si continuati asa cu fiecare ou. Este posibil sa aveti nevoie doar de 5 oua, depinde de marimea lor. Dupa ce ati adaugat al 5-lea ou testati compozitia astfel: puneti putin aluat intr-un pos si formati un ecler pe o farfurie. Daca aluatul face un mot, nu mai adaugati al 6-lea ou.


Preincalzim cuptorul.


Punem compozitia intr-un pos si formam cojile de eclere direct pe hartia de copt din tava.


Eu am format o baza rotunda, apoi am format mai multe coji de diferite marimi. Cele mai mari le-am pastrat pentru a fi puse deasupra.


Introducem tava in cuptor pentru 15-20 de minute la foc mediu spre mare(in reteta Laurei temperatura era de 210 grade). Eu le-am lasat 15 minute, dar aici depinde si de cat de tare coace cuptorul. La mine se intampla ca in partea din spate sa le si arda daca focul e prea tare:)) si trebuie sa am grija mereu. Daca si voi aveti un astfel de cuptor, va recomand sa stati pe langa el si sa urmariti sa nu se bronzeze prea tare eclerele:))). Buunn, dupa acest timp dam cuptorul la foc mediu(putin spre mic), si le mai lasam aproximativ 10 minute, iar dupa acest timp intredeschidem usa cuptorului si le mai lasam inca 5-10 minute. Eu le-am lasat doar 5.


Le scoatem din cuptor si le lasam la racit.


Asamblare:


Baza rotunda de ecler am taiat-o in doua pe orizontala. Am pus pe un platou prima jumatate pe care am umplut-o cu crema de vanilie, iar deasupra am pus a 2-a jumatate din baza.


Deasupra am pus un strat de frisca, apoi am adaugat cojile mai mici de eclere umplute cu crema de vanilie. Printre gogosi am pus frisca, iar peste ele inca un strat de frisca. Am terminat cu cojile mari de eclere umplute cu crema de vanilie si frisca, iar printre ele am pus frisca.


Am topit ciocolata intr-o punga pe care am tinut-o in apa calda, apoi am taiat varful pungii si am decorat tortul cu ciocolata.


Dam tortul la frigider cateva ore, apoi il servim.




 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Ecler" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (26)

Andra_Constantinescu 1

09.04.2016, 23:05

Din pacate nu am cuptor electric, iar reteta care o am eu cred ca este asemanatoare. Cert este ca eu tin minte ca am mai facut eclere cand eram mica si ca mi-au iesit(cuptorul era acelasi), dar mama mi-a zis ca ei nu i-au iesit niciodata . Si, totusi, nu stiu daca o sa mai incerc ...mi-e teama ca le voi arunca din nou la gunoi...

-Licurici- 1

13.04.2016, 14:02

O minunatie de tort!

Geanina87 1

14.04.2016, 14:18

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Musaca cu piure de cartofi
  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Tort Ecler