Tort Eufrosina

de Ancutsa in Torturi, 26 Sep 2016 | 3691 vizualizari

 

Pentru onomastica mamei am pregatit un tort cu pandispan cu rom, crema cu alune de padure, glazura de vanilie, ornat cu ciocolata, frisca si floricele de zahar.
 

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 5 linguri de faina;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • Putina coaja de lamaie;
  • o ceasca ulei;
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 2 galbenusuri;
  • 350 ml lapte;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri (cu varf) faina;
  • O jumatate de pastaie de vanilie;
  • 100 g unt;
  • Cateva alune de padure;
  • 150 ml frisca;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 350 ml;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala la borcan;
  • 2 lingurite esenta de rom (sau dupa gust);
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida;
  • 50 g ciocolata neagra;
  • 100 g ciocolata alba;
  • 2 linguri lapte;
  • Flori colorate de zahar;
  • optional: Litere de ciocolata;
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Eufrosina:

 Blatul:

Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma, se adauga zeama de lamaie, zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, uleiul, putina coaja de lamaie, praful de copt si faina amestecand bine. Se obtine o compozitie moale, lichida care se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor cam 35 de minute. Vom obtine un pandispan alb, pufos.

Siropul:

Se fierbe intr-un ibric apa cu zaharul impreuna cu o lingurita de coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, eu il las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom sau alte esente care va plac.

Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si il insiropam.

Crema cu alune de padure si glazura de vanilie: se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, semintele de vanilie si faina. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se adauga si pastaia de vanilie. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul. Scoatem pastaia de vanilie, adaugam untul si amestecam bine. Se lasa la racit. Daca o gustati, veti vedea ca nu este foarte dulce crema in acest moment, dar nu va faceti griji pentru ca vom mai adauga mai tarziu si altele.

 

Din crema obtinuta turnam intr-un castronel o mica parte, pentru a o folosi mai tarziu ca glazura pentru tort.

 

Se sparg alunele, nu li se inlatura pielitele, ci se prajesc intr-o craticioara cu putina sare. Nu e nevoie de ulei. Se rumenesc bine, nu va temeti daca se innegreste coaja, pentru ca oricum le vom decoji. Trebuie sa se patrunda bine inauntru. Dupa ce se racesc alunele, se decojesc si se dau prin rasnita de cafea, ca sa obtinem o pudra fina.

Acum, crema care a ramas in craticioara se amesteca bine cu alunele macinate mai devreme si cu o cescuta (aprox 150 ml) de frisca (eu folosesc Megle) batuta un pic in prealabil. Se amesteca cu mixerul ca sa se uniformizeze pudra de alune. Aceasta e crema de alune cu care se umple tortul.

 

Decorul:

Se incalzeste o lingura de lapte, apoi adaugam ciocolata alba rupta in bucatele si amestecam bine pana se obtine topeste ciocolata.

Pe capacul tortului se toarna ciocolata alba, apoi crema de vanilie oprita mai devreme in castronel. Apoi se bate si restul de frisca lichida pana devine matasoasa si cremoasa, dar nu tare, se orneaza lateralele tortului.

Se orneaza mai departe cu frisca, se presara si flori colorate de zahar.

Pentru o tusa finala, se incalzeste din nou putin lapte (tot o lingura), in care se pun bucatele de ciocolata neagra, se amesteca bine pana se topeste si picuram aceasta glazura peste tort. Pentru urare, am folosit litere de ciocolata cumparate, insa puteti scrie cu orice doriti.

 

Se da la rece inainte de servire.

 

Portii: 15

Timp total: aprox 2 ore

Pofta Buna!

 

 

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/09/tort-eufrosina.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Eufrosina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

Ancutsa 1

27.09.2016, 11:07

Rocsi, daa, a iesit tare bun! Multumesc pentru vizita!

Multumesc, Bianca!

Florina, multumesc mult!

Multumesc frumos, Daniela!

Multumesc, domnule Dante!

diaconta 1

27.09.2016, 15:46

Minunat tort
La multi ani si multa sanatate mamei

Ancutsa 1

27.09.2016, 17:11

Claudia, multumesc tare mult!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort - nebunie de piersici( pentru toti bucatarasii ..si nu numai)