Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
La multi ani tuturor florilor de pe Bucataras! Si tuturor „bucataraselor”, pentru ca toate sunteti niste flori :)
Preparăm blatul: Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi le batem cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul treptat şi mixăm până când devin bezea. Gălbenuşurile le frecăm cu zahărul vanilinat şi coaja de lămâie, apoi le adăugăm în bezea, amestecând uşor, prin răsturnare. La final încorporăm făina cernută cu cacaoa şi praful de copt, tot prin răsturnare. Compoziţia o punem în forma de copt (am folosit o formă rotundă cu diametrul de 26 cm), unsă şi tapetată cu hârtie pergament şi o introducem în cuptorul încins în prealabil, la foc moderat, timp de 35-40 minute sau până cândscobitoarea introdusă în mijlocul blatului iese curată. Scoatem blatul din cuptor şi îl lăsăm să se răcească în tavă.
Preparăm siropul, fierbând apa cu mierea şi sucul de lămâie timp de 15 minute la foc mic, până când se leagă ca un sirop. Il lăsăm să se răcească.
Crema: Preparăm piureul de căpşuni, care în momentul preparării cremei trebuie să fie la temperatura camerei, ca şi crema de brânză. Crema de brânză o mixăm bine cu zahărul, pănă se înmoaie şi se omogenizează. Adăugăm piureul de căpşuni răcit şi mixăm în continuare. La final adăugăm căpşunile tăiate cubuleţe şi amestecăm.
Asamblare: Blatul răcit îl tăiem în trei. Însiropăm prima foaie, întindem pe ea 1/2 din cremă, acoperim cu a doua foaie pe care la fel o însiropăm, punem restul de cremă. Ultima foaie de blat doar o însiropăm. Nivelăm marginile tortului, punem fâşii de hârtie de copt sub margini şi îl aşezăm pe un grătar, pregătit pentru glazurare.
Pentru glazură, încălzim până aproape de fierbere frişca lichidă, apoi încorporăm ciocolata ruptă în bucăţi cât mai mici şi amestecăm să se omogenizeze. Glazura trebuie să fie curgătoare, nici prea subţire (pentru că nu ar acoperi bine), nici prea groasă (pentru că s-ar întări înainte să acopere tortul). Turnăm glazura, plimbând vasul deasupra tortului, în aşa fel încât să acopere roată suprafaţa vizibilă (partea de sus şi marginile laterale). Aşezăm trandafirii, cât glazura este încă moale, ca ei să adere de tort. Apoi înlăturăm cu grijă hârtia de dedesubt, astfel platoul va rămâne curat.
Pentru gardul din ciocolată roz, pregătim fâşii din hârtie de copt puţin mai late decât înălţimea tortului şi le aşezăm într-o tavă. Topim ciocolata la microunde (în reprize de câte 5-10 secunde, amestecând uşor între reprize, până când se lichefiază), adăugăm colorantul (e suficient un vârf de scobitoare înmuiat în colorant) şi amestecăm. Când ciocolata se răceşte dar e încă lichidă, o punem într-un poş (sau o pungă) tăiat la vârf şi formăm zig-zaguri pe hârtia de copt, întrr-un sens şi în celălalt. Când încep să se întărească dar sunt încă fexibile, le punem pe marginea tortului, apăsând ca să se lipească. Se dă tortul larece şi, după ce gardul s-a întărit, hârtia de copt se desprinde cu uşurinţă.
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola