Tort "Oda Rozei"

de anisoara in Torturi, 30 Aug 2010 | 13834 vizualizari

 

Voi descrie pas cu pas , cum se prepara si asambleaza torta in forma de pian. A fost dificil, pana am gandit, masurat, si taiat blatul pentru clavele pianului, dar in rest ...E o ideie foarte simpla si usor de realizat.

 

INGREDIENTE

  • Blatul :
  • 5 oua
  • 1 pahar de zahar  ( 200gr.)
  • Un pahar de faina ( 160gr.)
  • 2 linguri de lapte
  • Putina esenta de vanilina
  • Crema :
  • 250 gr de lapte condensat
  • 150 gr de unt
  • 100 gr de miez de nuca  un plic de zahar vanilat
  • Sirop, preparat din  dulceata de coacaze negre
  • Glazura I :
  • 150 gr de frisca, 30 %
  • 250 gr de ciocolata neagra -70%, cacao
  • 50 gr de unt
  • Un pic de rom
  • Glazura II :
  • 200 gr de ciocolata alba calitate superioara
  • 50 gr de unt
  • 3 linguri de frisca, 30%
  • Pentru decor :
  • Trandafirii -mastica de zahar pudra cu marsmelou si suc de lamie
  • Clavele pianului (albe)– biscuiti Savoyardi sau pandispan
  • Biscuti (cafenii) Finger , noir-dark
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Oda Rozei":

Preparea blatului:

Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana se vor topi zaharul. Ciocolata se topeste cu laptele in microunde la o temperatura mica -30 secunde , se amesteca foarte  bine , pana se topeste ciocolata si se adauga la galbenusuri. Se mixeaza  totul impreuna.  

Intr-un vas aparte, se  mixeaza bine albusurile,  pana se maresc in volum de 3 ori , timp de 10 minute.  Se adauga ,  treptat, faina cernuta si se amesteca cu grija de jos in sus . Cu mare atentie se adauga albusurile la masa din galbenusuri, se amesteca pana obtinem un aluat  cu o consistenta pufoasa. 

Se tapeteaza o forma patrata cu partea de 24-26 cm  cu unt,  la fundul careia, se aranjeaza o foaie de hartie de pergament , unsa cu unt. Peretii se tapeteaza cu putina faina . Tot aluatul se toarna cu mare grija  in forma si se  coace in cuptorul preincalzit la 200C , timp de 40 minute. Dupa coacere, inaltimea blatului este cca de 4-4.5 cm. Pentru acest tort eu am copt 2 blaturi, adica am dublat ingredientele.

Dupa ce s-a racit in forma de coacere blatul , se scoate si se pune la congelator. Se procedeaza asa, ca pe urma sa fie mai usor de impartit in blaturi mai subtiri.  Blatul patrat se imparte in 2 jumatati , ca sa putem asambla  corpul pianului, si pe urma,  fiecare jumatate se taie de lungul ei in 2 parti. Se primesc 4  jumatati de blaturi pentru ungerea cu crema si formarea tortului. Dar nu este deajuns, avem nevoie de 5-6 blaturi, ca sa formam o torta mai inalta.  Al  2- lea blat dupa coacere , se raceste, se taie in 2 jumatati si o jumatate se imparte in 2 parti egale. O parte se va  unge cu crema si folosita ,ca baza pentru claviatura pianului.  A 2-a parte , se va imparti in parti egale de 1.5 cm si forma 9 clape.   Ne va ramane o jumatate de pandispan , care nu se va folosi la acest tort.

Prepararea cremei :

Laptele condensat se mixeaza cu untul caldut si putina vanilina. In acest caz , nu am pus crema la rece, deoarece am avut nevoie sa fie blaturile unse cu putina crema , adica cu un strat subtire de crema. 

Siropul se prepara in urmatorul fel: Separat  intr-un vas  se toarna apa calduta si dulceata de zmeura sau alta dulceata  , proportia 2:1 . Se adauga putin suc de lamaie si putin alcool. Cu siropul obtinut se unge fiecare blat, dupa aceeia se unge cu un strat subtire de crema si  se presara cu nuci pisate mare.

Tortul format se unge cu glazura de ciocolata neagra. Eu am folosit ciocolata neagra la tort si la gust e foarte bun, dar daca doriti sa faceti poze, va sfatui sa folositi ciocolata de lapte, deoarece are o culoare mai deschisa , un maron mai bland, si pozele vor fi mai reusite. Nici o reteta nu a avut atatea poze facute de mine, cate poze am facut la aceasta torta si am ramas nemultumita. Dar a fost un imbold foarte mare , pentru alt pas, serios , pe care l-am facut. O sa aflati de curand.

Clapele de la pian se ung intr-o parte cu glazura si se lasa sa se usuce bine. Dupa aceia se aranjeaza  pe un blat din pandispan de ciocolata , fara ca sa fie  unse  cu ceva si se lipsc intre ele.  Se decoreaza cu o floare de trandafir pus pe claviatura sau pe corpul pianului.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "Oda Rozei"" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort Diplomat cu capsuni "64 "