Tort pentru Sofia

de carmenvlad in Torturi, 6 Feb 2011 | 6562 vizualizari

 

Pe 2 februarie, nepotica mea a implinit 4 anisori. Asa ca ne-am imbarcat in masina cu tort si catel (catelusa noastra Cora) si am plecat la Bucuresti. Iata tortul pentru Sofia.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru blat
  • 8 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de nuca macinata
  • 8 linguri de nuca taiata marunt
  • 4 linguri de faina
  • 2 linguri de cacao
  • 100 g ciocolata menaj rasa
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de portocale
Ingrediente pentru crema
  • 2 pachete de unt nesarat
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar tos
  • 300 g zahar pudra
  • 3 linguri cacao
  • 2 pliculete de zahar vanilat Burbon
  • 50 g fulgi de ciocolata neagra
  • 50 g nuca taiata marunt
Ingrediente pentru sirop
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana de apa
  • zeama de la o lamaie
  • esenta de rom
Ingrediente pentru glazura
  • 200 g ciocolata menaj
  • 100 g frisca batuta
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort pentru Sofia:

Blatul se prepara in felul urmator: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile spuma cu cele 8 linguri de zahar si cu zaharul vanilat. Se adauga galbenusurile rand pe rand, se amesteca faina cu cacao, se cerne si se adauga in compozitie, se adauga nuca macinata si nuca maruntita, coaja de portocala. Se taie o hartie de copt dupa forma de tort, se aseaza in forma de tort si se unge cu putin ulei marginile formei. Se rastoarna compozitia in forma si se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca in forma. Dupa ce s-a racit se taie blatul in doua parti.

Crema se prepara in felul urmator: se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu 2 linguri de zahar si cu zaharul vanilat. Separat se amesteca galbenusurile cu 100 g zahar pudra si cacao cernuta pe bain-marie pana isi dubleaza volumul. Se mixeaza untul spuma cu 200 g pudra. Se adauga compozitia de galbenusuri, albusurile batute spuma si se omogenizeaza bine. Se da crema la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

Siropul se prepara astfel: intr-un ibric se pune zaharul, se adauga apa si se fierbe pana cand siropul este legat. Se adauga zeama de la o lamaie si se mai fierbe putin. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca si apoi se trece la asamblarea tortului.

Pentru asamblarea tortului se procedeaza astfel: se taie blatul in doua parti si se insiropeaza. Se aseaza o parte a blatului de tort intr-un platou. Se pune un strat de crema generos, se adauga nuca taiata marunt si fulgii de ciocolata. Se pune apoi a doua parte a blatului de tort. Se imbraca tortul cu crema si se da la frigider pentru aproximativ o ora.

Se topeste 200 g ciocolata menaj pe bain-marie si se glazureaza tortul cu ea. Se orneaza apoi tortul dupa preferinte (eu l-am ornat cu putina frsca).

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort pentru Sofia" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

kamy 1

07.02.2011, 00:23

LA MULTI ANI!!!SA FIE SANATOASA SI CU NOROC tortul supeeer

mena29 1

07.02.2011, 11:16

La multi ani Sofia !!!

vanilla 1

07.02.2011, 14:37

la multi ani sofiei!!!

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata, fructe de padure si frisca - pt sarbatoritele de astazi!