Tort Senzational

de Miha in Torturi, 7 Ian 2011 | 36202 vizualizari

 

La multi ani pentru Ioana mea mica, senzationala mea iubita si draga! La multi ani pentru Oana, bucatarasul nostru senzational. La multi ani Ioanei de Bucataras, un alt copil senzational. La multi ani tuturor Ioanelor si Ionilor cunoscuti si necunoscuti, senzationali sau nu. :))

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 70 g faina
  • 50 g gris
  • 40 g cacao
  • 125 ml ulei
  • 25 ml lapte
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema:
  • 250 g lapte condensat indulcit
  • 100 ml lapte
  • 1 lingura miere
  • 250 ml frisca lichida
  • 10 g gelatina
  • esenta de vanilie
  • Pentru uns foile:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 25 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • Pentru glazura:
  • 120 g ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Pentru bordura:
  • 120 g ciocolata amaruie
  • 1-2 linguri lapte
  • Pentru ornat:
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 ml frisca lichida cu cacao
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Senzational:

N-aveam nici o idee cum sa denumesc acest tort, dar cum introducerea fu plina de senzatinali, am zis ca asa ar trebui sa-i ramana numele. :)))


Blat:


Galbenusurile se freaca bine cu zaharul si esenta de vanilie pana se albesc si devin ca o crema. Separat amestecam faina cu praful de copt, cacaoa si grisul macinat, dupa care incorporam usor in compozitia de galbenusuri. Compozitia va deveni foarte greu de amestecat, dar incepem sa turnam laptele, uleiul si mierea si se va subtia. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza usor in compozitia de mai sus, amestecand usor, cu miscari de jos in sus.


Compozitia se imparte in 3 parti si se coc 3 foi in tava ( 24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Foile se coc la foc mediu in jur de 15 minute fiecare. Se scot cu tot cu hartie din tava si se lasa la racit. Hartia se scoate abia dupa ce foaia s-a racit foarte bine. Foile nu se suprapun.


Crema:


Laptele condensat il poti prepara si acasa: http://www.dulciurifeldefel.ro/lapte-condensat/


Lapte condensat se amesteca cu 50 ml de lapte. Gelatina hidratata in 3 linguri de apa rece se dizolva in 50 ml lapte, pe foc foarte mic sau la microunde. Luam cateva linguri de lapte condensat si punem peste gelatina, amestecand energic, apoi adaugam peste restul de lapte condensat. Adaugam mierea si vanilia. Se bate frisca (smantana pentru frisca), apoi treptat o incorporam in compozitia de lapte condensat.


Pentru uns foile topim ciocolata, la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Lasam la racit.


Punem o foaie de blat pe un platou, ungem cu o parte din compozitia de ciocolata si dam cateva minute la congelator. Turnam deasupra jumatate din crema, acoperim cu cea de-a 2-a foaie unsa cu ciocolata si turnam si restul de crema. Punem si cel de-al 3-lea blat si dam la rece pana pregatim glazura.


Glazura:


Topim ciocolata, la foc mic impreuna cu untul si frisca lichida. Lasam la racit la temperatura camerei. Din cand in cand amestecam in vas, pana glazura ajunge la consistenta unei smantani groase.


Batem si frisca pentru ornat, in 2 vase diferite, evident. :))


Finisam marginile tortului cu putina frisca cu cacao, apoi turnam deasupra glazura de ciocolata. O intindem cu ajutorul unei linguri, apoi din loc in loc apasam cu lingura si ridicam scurt, formand mici turturi.


Dam din nou la rece pana pregatim bordura de ciocolata. Topim ciocolata la microunde impreuna cu laptele. Omogenizam si turnam pe o bucata de hartie de copt. Nivelam si dam la congelator pentru cateva minute, pana se intareste bine. Cu un cutit bine ascutit si incalzit taiem dreptunghiuri de ciocolata, de lungime egala cu inaltimea tortului.


Punem bucatile de ciocolata pe marginea tortului, apoi ornam cu moate de frisca in degrade. :))

 

TIPS-URI

1

daca pana in momentul asamblarii crema nu s-a intarit suficient asamblati tortul in tava in care ati copt foile

2

pentru a obtine frisca in degrade, punem in posh cate o lingura de frisca alba si una maro.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Senzational" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Vacuum Blender HB300RE

- 550 lei
2499.99 lei
1949.99 lei

Aparat de vidare V3840-I

- 120 lei
1199.99 lei
1079.99 lei

COMENTARII (89)

reisnaor_2006 1

08.06.2015, 07:15

o bunatate

Lina24 1

30.12.2015, 06:57

Wow, ce bine arată!

kytz 1

31.12.2016, 14:09

Superb!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cartofi pufosi preparati la cuptor
  • 17

    MI

  • 18

    J

  • 19

    V

  • 20

    S

  • 21

    D

  • 22

    L

  • 23

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Desert tort de iaurt cu rodie