Tort Steliana

de ancutsa in Torturi, 14 Dec 2016 | 914 vizualizari

 

Pentru onomastica surorii mele, am pregatit un tort cu blat de nuca, crema cu alune de padure, ornat cu frisca, margarete si nuca.

 

INGREDIENTE

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 4 linguri nuca macinata
  • un praf de copt
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema cu alune de padure:
  • 2 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura zahar vanilat
  • 2 linguri (cu varf) faina
  • 150 g unt
  • cateva alune de padure macinate
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 350 ml apa 
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura coaja de portocala la borcan
  • esenta de rom dupa gust
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frisca lichida
  • putina ciocolata alba rasa
  • margarete si frunze decorative Dr.Oetker
  • nuca macinata
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Steliana:


Mai intai, se da la cuptor putina nuca macinata presarata cu zahar, intr-o tava cu foaie de copt. Se lasa cam 5-10 minute sa se rumeneasca.


Blatul: Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare, pana se obtine o spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, nuca si faina amestecand bine. Compozitia se toarna intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt si se da la cuptor cam 35 de minute.


Siropul:


Se fierbe intr-un ibric, apa cu zaharul impreuna cu coaja de portocala, tinuta in zahar la borcan, eu il las sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da ibricul de pe foc, se adauga si esenta de rom (eu pun cam o lingurita) sau alte esente care va plac.


Crema cu alune de padure:


Se sparg si se prajesc cateva alune de padure cu tot cu pielita, intr-o craticioara cu putina sare (fara ulei). Se rumenesc, se lasa la racit, se decojesc si se dau la rasnita de cafea pentru a obtine o pudra.


Se incalzeste laptele intr-un ibric. Separat, intr-o craticioara, se amesteca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, un praf de sare, faina si alunele macinate. Se toarna incet laptele cald, se omogenizeaza si apoi se pune inapoi craticioara pe foc. Se fierbe pana se ingroasa. Cand a inceput sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam focul, adaugam untul si amestecam bine. Se lasa la racit.



Decorul:


Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.


Se bate frisca lichida pana devine cremoasa si matasoasa.


Se intinde crema pe baza tortului, se presara nuca macinata si rumenita mai devreme, se pune capacul tortului si se imbraca in frisca. Se orneaza cu nuca rumenita si margaretele si frunzele decorative din napolitana de la Dr.Oetker. Se rade putina ciocolata alba.


Se da la rece inainte de servire.


Pofta buna!



Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu:


http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/11/tort-steliana-2016.html

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Steliana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (17)

noiinbucatarie 1

26.12.2016, 20:48

ancutsa 1

27.12.2016, 21:20

mihaelar63 1

03.01.2017, 07:32

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

6130 puncte

AnaDavid

5540 puncte

Constelatialeu

5390 puncte

oanapl

5240 puncte

mihaelar63

5040 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Fasole batuta

de xana 5

ieri la 19:23

Sirop din struguri negri

de ancutsa 5

ieri la 16:37

Pizza Quattro Formaggi cu blat Alka Pizza casei

ieri la 16:15

Pate din ficat de pui

de ancutsa 5

ieri la 16:01

RETETA RECOMANDATA
Tort alb