Tortulet din foi de placinta cu crema de fistic

de simona72 in Torturi, 18 Mar 2016 | 1636 vizualizari

 

Tortuletul asta are niste amintiri, o povestioara scurta venita din Turcia. Pe scurt: cand Cristina alias Panacris, a lansat provocarea sa pregatim ceva cu fistic, automat gandul ma dus catre bucataria turca. V-am dezvaluit si alta data ca iubesc aceasta bucatarie si am avut prilejul sa o cunosc putin. Aceasta reteta ce o aduc azi este facuta din amintiri…am adaptat reteta si am facut-o de post. 

 

INGREDIENTE

1 pachet foi de placinta

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • Pentru pasta de fistic:
  • 150 gr fistic fara coaja
  • 50 ml apa
  • 70 gr zahar
  • 30-40 ml lapte din orez si migdale
  • 1 lingura ulei de cocos
  • Extra: 20-30 gr ciocolata alba
  • Pentru crema:
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura plina ulei de cocos
  • 3 linguri faina
  • 350-400 ml lapte de orez si migdale
  • 200 ml frisca Hulala
  • In plus: 30-40 gr fistic
Portii: 9
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tortulet din foi de placinta cu crema de fistic:

Foile de placinta le-am lasat sa se dezghete la temperatura camerei. Le-am desfacut si cu varful unui cutit bine ascutit am decupat dupa o forma rotunda de tort foile de placinta. Am luat cate 2 foi, le-am uns cu putin ulei de floarea soarelui si le-am copt intr-o tava captusita cu hartie de copt pana sau rumenit. Temperatura a avut undeva la 180 grade, iar foile au necesitat 5-7 minute. Am copt 5 runde de foi. Le-am lasat sa se raceasca de pe o zi pe alta.


Pentru pasta de fistic: fisticul curatat l-am pus intr-un castron. Am pus apa fiarta peste el si l-am lasat 10-15 minute sa se inmoaie. Procedand in felul acesta fisticul capata o culoare verde intensa, iar coaja subtire se inlatura cu usurinta. Din apa si zahar am facut un sirop gros: am pus apa si zaharul intr-un ibric mic si am lasat sa fiarba pana apa a inceput sa scada si se leaga ca un sirop. Pentru a face pasta de fistic m-am folosit de Breville Blend-Active® Pro. Am pus in paharul blenderului fisticul, siropul din care am oprit o lingura, uleiul de cocos. Am mixat totul pana am obtinut o pasta fina. Pasta fiind prea groasa am subtiat-o cu putin lapte de orez.


Pentru crema: am pus uleiul de floarea soarelui si uleiul de cocos intr-o craticioara cu fund dublu. Am lasat sa se incinga si am adaugat faina. Am amestecat cu un tel tip para sa se desfaca faina apoi am turnat laptele de orez cald, treptat, amestecand mereu cu telul. Lasam crema de lapte sa fiarba 5 minute, dar in tot acest timp amestecam sa nu se prinda. La final am adaugat siropul de zahar orpit si 2 linguri pline din pasta de fistic. Lasam crema sa se racoreasca, punem o folie alimentara deasupra(sa nu prinda pojghita) apoi dam crema la rece. Mixam frisca pana capata consistenta. La frisca mixata adaugam treptat din crema de lapte cu fistic.


Pentru asamblare: punem pe un platou un prim strat de foi coapte, adaugam crema, uniformizam, peste crema putin fistic maruntit la Breville Blend-Active® Pro, alt rand de foi, crema, fistic…Trebuie sa umblati cu grija cu foile de placinta sa nu se rupa. Una dintre ele s-a rupt, am sfaramat-o intre maini si am presarat pe deasupra peste ultimul strat. Ciocolata alba am topit-o pe baie de aburi si am amestecat-o cu o lingura de pasta de fistic. Am glazurat tortuletul, am presarat fistic taiat grosier, l-am lasat 3-4 ore la frigider sa se inmoaie foile, apoi l-am portionat si servit. Sa va fie de folos!!

 

TIPS-URI

1

· Din foile de placinta ramase am facut o placinta greceasca

2

· Nu am folosit toata pasta de fistic…din ce mi-a ramas am testa noi retete(puteti sa puneti pasta de fistic atat cat doriti)

3

· Daca doriti o culoare verde pentru crema puteti sa adaugati putin colorant alimentar

Daca ti-a placut reteta noastra "Tortulet din foi de placinta cu crema de fistic" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (36)

Ksenya 1

21.03.2016, 08:51

fain tortulet! ar mere cu o cafea

noiinbucatarie 1

22.03.2016, 11:58

Ce bunatate!

DeliciidelaM 1

29.03.2016, 09:01

bun bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

11000 puncte

nico15

8250 puncte

Camelya

7870 puncte

Constelatialeu

7840 puncte

Valclaudia

6910 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Kebab libanez de pui
  • 23

    MA

  • 24

    MI

  • 25

    J

  • 26

    V

  • 27

    S

  • 28

    D

  • 29

    L

RETETA RECOMANDATA
Wild Pavlova