Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!

de Sim0na in Prajituri, 29 Aug 2012 | 6818 vizualizari

 

Il ador!! Cum de am uitat eu de el?! Scuzati calitatea pozelor.. eram si eu mai mica.. :)
Sursa: http://www.lauraadamache.ro/2008/03/treccia-russa.html

 

INGREDIENTE

  • 600-650 gr faina
  • 21 gr drojdie + 1 lingurita zahar
  • 250 ml lapte
  • 90 gr zahar
  • 90 gr unt
  • 2 oua intregi
  • coaja de lamaie
  • 1 esenta vanilie
  • 1 lingurita rasa de sare
  • ptr umplutura:
  • 50 gr unt,
  • 3 linguri zahar,
  • 1 lingura cacao,
  • 1 esenta vanilie
  • ptr. uns:
  • 3 galbenusuri ou prepelita,
  • 3 linguri lapte
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!:

Mai intai am facut o maia din: 300 g faina, 250 ml lapte si drojdia dizolvata intr-o lingurita de zahar. Lasam maiaua sa creasca cca 1 ora intr-un loc caldut.


Cand aluatul a crescut suficient, am adaugat ouale amestecate cu zaharul, untul moale (adus la temperatura camerei), restul de faina, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecam si framantam pana obtinem un aluat moale dar legat (aici eu am mai adaugat putina faina, de aceea nu am precizat cantitatea de faina exacta).


Am lasat aluatul sa creasca o ora si jumatate in loc ferit de curent.


Cat aluatul statea la crescut am pregatit umplutura: untul l-am frecat cu zaharul, adaugand esenta de vanilie si lingura de cacao.


Cand aluatul si-a dublat volumul (a crescut atat de frumos...), .. l-am pus pe masa infainata, si am intins cu sucitorul o foaie patrata nu foarte subtire. Am uns foaia cu amestecul de cacao (unt + zahar + cacao), si am rulat-o bine.


Am taiat o bucata de 5 cm de la unul din capete. Cu un cutit foarte bine ascutit, am despicat pe jumatate ruloul, lasand la celalalt capat o bucata de 5 cm necrestata. Capatul netaiat l-am rasucit pe sub cele doua fasii si am impletit fasiile. La capat am asezat bucata de rulou taiata la inceput.


Am uns o forma cu unt si am tapetat-o cu hartie (am uns si hartia cu unt). Am asezat cozonacelul in tava si am lasat la crescut cca jumatate de ora.


Am amestecat 3 galbenusuri de ou de prepelita (am constatat ca nu mai aveam oua de gaina in casa si... n-am mai avut chef sa cobor) cu 3 linguri de lapte, si am uns cozonacelul crescut frumos.


L-am dat la cuptor ptr 40 minute la 180 grade.


N-am mai avut timp sa-l las sa se raceasca si l-am scos imediat din tava.


Este cel mai tare cozonac! Extraordinar de pufos chiar si a doua zi.. ca doar atat a rezistat la noi... :)

Sa nu mai spun ca este mult mai usor de pregatit decat cel clasic.. se elimina din start etapa cu framantatul, doar rabdare sa avem deoarece creste perioada de dospit.


As avea si cateva precizari de facut:


- dupa gustul meu as mai adauga putin zahar in compozitia cozonacului


- eu am folosit o tava de cozonac medie... dar cred ca era nevoie de o tava mare de cozonac.. A crescut foarte mult!


- sper ca pana data viitoare sa-mi intru-n mana cu impletitul cozonacului, ca tare mi-a dat batai de cap cele doua moturi!


Ce sa va mai spun decat... sa aveti pofta, si sa-l faceti si voi neaparat!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

baby_ktalyna 1

12.02.2013, 15:21

maiaua cu 25 ml lapte.. sau 250?

Sim0na 1

12.02.2013, 19:32

baby_ktalyna, este vb de 250 ml lapte. Din pacate am tst gresit. Multumesc de atentionare, voi lua legatura cu un moderator ptr rectificare.

babi5 1

23.09.2013, 22:07

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

RETETA RECOMANDATA
Pasca cu branza dulce si stafide fara aluat