Trunchi de copac

de corina241 in Prajituri, 8 Noi 2010 | 6065 vizualizari

 

Mi-am adus aminte de un tortulet(prajituica) ''trunchiul de copac'' asa cum mi-l facuse mami meu pentru un revelion(ehe,asa ne duceam la chefuri...cu o prajiturica,o maslina,un quelque chose;)...si uite-asa m-am apucat de treaba,impreuna cu micile mele gospodine;)

 

INGREDIENTE

  • Blatul :
  • 6 oua
  • 1 cana de zahar
  • 1 cana faina
  • 1 praf de copt
  • Crema caramel;
  • 6 linguri zahar
  • 500ml lapte
  • 1 plic budinca de caramel
  • Glazura:
  • 200ml frisca lichida
  • 250g ciocolata menaj
  • 1 cubulet unt
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Trunchi de copac:

Blatul: Albusurile se bat spuma pana se tripleaza volumul,apoi zaharul treptat si mixam pana ce se topesc toate cristalele. Galbenusurile amestecate in prealabil intr-un castron se pun incet peste albusuri,amestecand cu o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos trecand lingura prin compozitie. Faina impreuna cu praful de copt se pun impreuna,turnandu-se in ploaie peste compozitia formata.


Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt unde punem compozitia si o introducem in cuptorul incins(180°) pana trece testul scobitorii.


Dupa ce a fost scos din cuptor presaram zahar pe toata suprafata pandispanului si rulam imediat,cat timp este cald,altfel se va rupe.Se tine usor strans intr-un prosop,folie de aluminiu sau chiar hartia de copt.


Crema de caramel:


Continutul plicului de budinca se amesteca intr-un bol impreuna cu 4 linguri de zahar si 400 ml lapte rece. Separat,intr-o craticoara,pe aragaz punem 2 linguri de zahar pentru a le carameliza(nu trebuie lasat foarte mult,atat cat sa obtinem culoarea caramel).Stingem cu 100ml lapte si apoi adaugam amestecul din bol si lasam sa fiarba pana se ingroasa. Dam jos de pe aragaz crema obtinuta amestecand continuu cateva minute (3-4 )pana ce reuseste sa se mai raceasca.


Desfacem blatul de pandispan cu grija si punem crema caramel. Rulam iarasi,o impachetam in folie de aluminiu si dam la rece 10 minute.


In acest timp pregatim glazura astfel:


Punem frisca lichida pe baine marin impreuna cu ciocolata(se tine 1 min in cuptorul cu microunde pentru a se topi usor) si amestecam pana la punctul de fierbere,formand o grazura cremoasa usor ingrosata.La final adaugam untul.


Scoatem rulada din frigider,taiem 1/4 pe diagonala si o atasam de partea cea lunga a ruladei ramasa dupa sectionare(vezi foto).


Glazura se intinde pe toata suprafata trunchiului obtinut si formand acele striatii cu ajutorul unei furculite atunci cand glazura este intarita.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Trunchi de copac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (26)

epurasha2bb 1

11.11.2010, 10:33

minunat arata! mai noi astia din Craiova avem idei asemanatoare! acu ma gandeam si eu sa fac o rulada trunchi! ti-a iesit perfect! asa ca papa e la tine si las eu efortul pe alta data!5f!

corina241 1

11.11.2010, 15:48

ne-or fi murit laudatoriimananca de la mine pana te apuci de treaba ca si mie mi-a ramas gandul la bocancelul tau de care ma intreaba fiica-mea de cate ori isi aduce aminte ,iar eu ...cam lenesa

elena1988 1

16.03.2011, 14:13

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

 merisor

7160 puncte

MotanLaOale

6760 puncte

mirela0911

6120 puncte

Constelatialeu

5930 puncte

RODIMUR

5260 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert prajitura cu mere
  • 13

    MI

  • 14

    J

  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Prajitura ciocolatoasa alb-negru