Untura din osanza de porc, pentru fursecuri

de Ina in Porc, 2 Ian 2017 | 1099 vizualizari

 

Am stat putin sa ma gandesc daca pun sau nu aceasta reteta... banala, dar am vazut si ca adeseori se confunda untura obisnuita cu osanza sau untura din osanza de porc. Asa ca m-am decis sa postez aceasta reteta in ideea ca se mai clarifica unele lucruri ,mai ales ca pe site nu cred ca am vazut reteta ... ( n-or fi toti nebuni ca mine :))))   )
Osanza este grasimea cruda de porc din regiunea abdominala. Untura  preparata prin topirea osanzii este excelenta la prepararea dulciurilor de casa si a foietajelor ( mi se pare net superioara untului  :D ), acestea fiind mult mai fragede.
Luna trecuta mi-a trimis o matusa osanza cruda de porc si sunca pentru jumari, asa ca mi-am preparat in casa si untura din sunca dar si untura pentru fursecuri, obtinuta din osanza cruda. 

 

INGREDIENTE

  • osanza de porc (cca 2 kg.)
  • o cana cu apa
  • 1-2 linguri cu sare grunjoasa
  • o jumatate de ceapa cruda
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Untura din osanza de porc, pentru fursecuri:

Am taiat osanza de porc in bucati mai mici si am pus-o in vasul de la Multicooker impreuna cu o cana cu apa, 1-2 linguri cu sare si jumatate de ceapa cruda. Fara a pune capacul, am pornit aparatul pe program Fry si am prajit osanza pana s-a topit toata untura, iar jumarile au devenit transparente si aramii.


Am indepartat ceapa si jumarile (spre deosebire de cele obtinute din sunca/slanina, jumarile din osanza nu-s bune de mancat, fiind doar grasime ), am turnat untura obtinuta in borcane curate si uscate, am lasat-o sa se raceasca, apoi am sigilat borcanele.


Depozitata la loc racoros, untura din osanza se pastreaza foarte bine cativa ani fara sa prinda miros.

 

TIPS-URI

1

Se observa in fotografii diferenta de culoare, in stare lichida untura din slanina fiind mai rosiatica decat cea din osanza, care este mai galbena si clara.

2

Ceapa adaugata la prajire nu isi va imprima gustul in untura, ci va intarzia rancezirea acesteia.

3

Topirea se poate realiza si pe aragaz, in orice vas incapator, avand grija sa amestecam din cand in cand.

4

Osanza se poate folosi si in stare cruda, data prin masina de tocat si depozitata in frigider, dar in stare topita se pastreaza mult mai mult timp.

Daca ti-a placut reteta noastra "Untura din osanza de porc, pentru fursecuri" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (22)

Ina 1

03.01.2017, 19:40

Dia, draga, din comert nu am luat niciodata si n-as avea incredere decat pentru cea din carmangerii de cartier, pe care le cunosc . In carmangeriile mari si in marile magazine 90 % din carne provine din import si eu nu-mi explic, desi am acces la produse si documente, cum poate tine carnea aia 7-14 zile in stare refrigerata iar carnea noastra n-o poti tine in frigider, netratata termic/ neafumata/ necondimentata mai mult de 3 zile. Deci e clar "impanata" cu "ceva" ce noi nu stim si care nu poate fi sau nu se vrea a fi identificat .

Ina 1

03.01.2017, 19:44

Daca intrebi un medic veterinar iti spune ca acasa nu ai aceleasi conditii din camerele frigorifice : ventilatie, umiditate... Totusi, pe mine nu m-a convins...

katty 1

03.01.2017, 21:23

Si eu folosesc osanza tot cruda , la fel ca Diaconta. O curat de pielite, o dau prin masina de carne si o pastrez la congelator.

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mirela0911

9160 puncte

Rocsi

7810 puncte

RODIMUR

7490 puncte

oanapl

7120 puncte

Constelatialeu

6700 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Friptura de porc cu cartofi crocanti cu malai