Varză roșie cu legume & Mămăligă

de DinDragostePentruGatit in Mancaruri de post, 2 Apr 2012 | 1489 vizualizari

 

Este pentru prima dată când pregătesc varză roșie călită, tot timpul foloseam cea albă fie ea în stare proaspătă sau murată. Chiar eram curioasă să gust ce va ieși. Mi-a plăcut, e o alternativă simplă și gustoasă, mai ales în perioada postului.

 

INGREDIENTE

  • 2 kg varză roșie;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 cepe potrivite;
  • 1 ardei (eu am folosit jumate verde, jumate galben);
  • 300-400 mL suc de roșii;
  • 1 lămâie;
  • ulei de floarea soarelui;
  • 1 lgț cimbru;
  • foi de dafin;
  • 1 -2 lg frunze de țelină;
  • sare, piper.
  • Mămăliga:
  • mălai grișat;
  • ulei de floarea soarelui;
  • sare.
  • Decor: ulei de măsline; ardei iute.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză roșie cu legume & Mămăligă:

Se pregătesc legumele: se taie varza, ceapa, ardeii, morcovii.


Se pune pe foc o cratiță mai mare, se adaugă ulei de floarea soarelui, după ce s-a încălzit uleiul se călește puțin ceapa și se adaugă morcovii iar după 1-2 minute varza. Se amestecă totul bine, se toarnă zeama de la o lămâie. Se acoperă cratița și se fierbe la foc mic (eu am adăugat cam jumătate de pahar de apă, să fiu sigură că nu mi se lipește varza; dacă știți că nu vi se prinde mâncarea de vasul în care gătiți, puteți renunța la adăugarea apei).


După ce s-a lăsat varza, se adaugă sucul de roșii împreună cu ardeii. Îmi place să adaug ardeii mai la final deoarece în acest fel se păstrează mai mult din aroma și textura lor.


Se condimentează cu sare, piper, cimbru, foi de dafin și se lasă pe foc mic până se fierb legumele. Frunzele de țelină tocate mărunt se adaugă cu 5 minute înainte de a opri focul.


Mămaliga:


Personal, până în momentul de față, n-am reușit niciodată să măsor mălaiul și apa necesare pentru a pregăti mămăliga. Tot timpul fac „la ochi”. Am realizat acest lucru când mă sunase odată Ionuț, fratele meu cel mic...„Zoi, mi-e poftă de mămăligă, cât mălai și apă trebuie?”...„Na-ți-o bună”, mi-am zis... Și nici acum n-am reușit să măsor...în mare e cam o cană de mălai la 1 L de apă.


Se pune apa la fiert cu o linguriță de sare și 2-3 linguri ulei de floarea soarelui; când dă în clocot apa, se adaugă în fir subțire mălaiul amestecând energic cu telul să nu se formeze cocoloașe. Fac precizarea asta, nu de alta, dar poate o să mai vrea Ionuț (sau și alte persoane) să-și facă singur/e mămăligă.


Mai las pe foc mămăliga până s-a fiert mălaiul, adaug câteva picături de ulei, amestec încă puțin și gata...


Decor: ardei iute; ulei de măsline.


Poftă bună!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Varză roșie cu legume & Mămăligă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (8)

bucatarimcudiana 1

05.04.2012, 10:54

interesanta combinatia

Bya Ralu 1

23.06.2012, 21:06

nu am mai papat

DinDragostePentruGatit 1

24.06.2012, 11:42

Poti incerca, Gurita , e buna. Cel putin mie mi-a placut...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

mirela0911

11040 puncte

Rahela Velicu

9810 puncte

Constelatialeu

9520 puncte

Lau

Lau 9

9430 puncte

MotanLaOale

9050 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Supa cu zdrente-"Provocarea GastroArt"

de abetina 3

ieri la 22:19

Spice de grau cu carnaciori si cascaval

de Ancutsa 5

ieri la 21:19

Tarte si rozete cu branza, ierburi si marar

de Ancutsa 5

ieri la 21:11

Aripioare lipicioase cu cartofi

ieri la 19:53

Chiftele de vara cu ierburi de gradina

de Ancutsa 5

ieri la 19:47

RETETA RECOMANDATA
Varza calita