7 pasi pentru un risotto perfect

Postat de JustLoveCookin in Tipsuri pe 12 Noi 2010, 17:50

7 pasi pentru un risotto perfect

Cantitati  pentru 4 persoane: 300 g orez 1-2 cepe 20-30 cl vin 4 linguri de ulei sau unt 60 g parmezan 20-40 g unt pentru ‘mantecatura’ sare (pe care o vom adauga in supa) ingrediente dupa reteta de risotto pe care o veti face supa poate varia intre 750 ml si 1,5 l depinde mult de orezul folosit,si daca veti folosi,de legumele care lasa zeama 

 

  • 1. Un risotto trebuie urmarit de la inceput pana la sfarsit.Trebuie sa ii puteti dedica cel putin 20 de minute.Primul pas este alegerea orezului corect.Acesta trebuie sa aiba un bob mic sau mediu, rotund sau semirotund,insa niciodata parboiled.Se gaseste orez special pentru risotto,care are  si instructiuni pe care e bine sa le urmati. Tipurile foarte cunoscute de orez pentru risotto sunt Carnaroli, Vialone, Arboreo si Baldo.Incercati sa nu schimbati mereu marca orezului.Neschimbandu-l,veti ajunge sa ii cunoasteti gradul de  absorbtie a apei,timpul exact de coacere,etc.
  • 2.E bine sa il gatim intr-o tigaie de rama sau aluminiu,daca  aveti, veti simti diferenta cu siguranta.
  • 3.Orezul pus in tigaie trebuie sa aiba cca 2 cm de inaltime.Daca va fi mai inalt,nu veti obtine o coacere uniforma.
  • 4.Inainte de a incepe totul,pregatiti o supa de pui sau legume,care dupa ce a fiert,o veti tine la foc foarte mic pe toata perioada prepararii. Pe masura ce orezul absoarbe lichidul, se adauga mereu supa , astfel incat el sa nu apuce sa se usuce.De fapt tot secretul sta in aceasta etapa in care se adauga lichid putin cate putin, lasand orezul sa absoarba supa aproape complet, dar nu de tot. Procesul se repeta de fiecare data. Orezul devine lipicios si cremos din cauza amestecatului continuu ce creeaza microfracturi in bob, din care iese amidonul.
  • 5. Trebuie sa amestecam cu delicateta insa in mod constant,cu o lingura de lemn,iar focul trebuie sa fie vioi.
  • 6. Alege-ti o reteta de risotto si urmeaza pasii. Se taie marunt ceapa  si se pregatesc ingredientele care vor fi folosite.Totul  trebuie sotat in ulei de masline sau unt,incepand de obicei cu ceapa,apoi cu adaugarea orezului.Ar trebui ca in cateva minute acesta sa devina translucid, sticlos.Un mod de a verifica e sa tinem o palma deasupra orezului in timpul tostarii,iar cand incepe sa friga,va fi gata pentru pasul urmator.
  • 7. Cand orezul este ‘al dente’ (ferm, fraged, dar nu crocant), iar in mijloc nu se mai vede alb, se trece la ultima etapa numita in italiana ‘mantecatura’,o operatiune rapida si delicata.Se stinge focul si se adauga 20-40 g de unt (pt 4  persoane) si putina supa daca a mai ramas,apoi sa acoperim cu un capac si sa il lasam cateva minute,pentru a avea consistenta corecta, ‘a onda’ (in val), adica atunci cand inclinam farfuria,orezul nu trebuie sa ramana ferm si lipit,ci sa ‘curga’.Ramas in tigaie,tinde sa se solidifice,insa daca adaugam putina supa fierbinte si amestecam usor,va luci din nou si isi va recapata consistenta. Risotto trebuie servit imediat, altfel capata o consistenta gelatinoasa.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii (3)

14.11.2010, 07:17

Felicitari pentru descrierea minunata a unui risotto perfect

14.11.2010, 12:30

Va multumesc eu pentru ca l-ati citit !

24.11.2010, 16:38

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert briose cu ciocolata si ness
  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

  • 24

    D

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu branza si dulceata de zmeura

de oanapl 5

ieri la 22:51

Tortellini ( bicolori ) de casa, cu ciuperci si cascaval

de Ina 7

ieri la 21:46

Pizza dulce

ieri la 18:37