ANASONUL - CONDIMENTUL STELAT SI AROMAT

Postat de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Condimente pe 19 Ian 2013, 16:00

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Hello, bucatarasi. Bine v-am gasit la urmatorul meu articol despre Condimente. Azi voi scrie despre Anason. Sper ca multi dintre voi il cunoasteti deja, daca nu, voi incerca sa va familiarizez cu acest condiment minunat si sa va spun pe scurt intrebuintarile sale culinare si medicinale.

Asadar, Anasonul este originar din Asia si este cultivata in tarile mediteraneene inca din cele mai vechi timpuri. Planta de anason creste pana la 60 de centimetri si are frunze rotunde. Se inrudeste cu feniculul, chimenul, coriandrul si mararul.
Este cunoscut drept condiment si produs medicinal de acum 3500 de ani. Mestecarea catorva boabe de anason dupa o masa copioasa era un obicei larg raspindit in Orient. Romanii mancau la desert o prajitura cu anason pentru a le improspata respiratia si pentru digestie.
Anasonul stimuleaza secretia bilei si ajuta la digestie si la balonare, colici si accese de tuse. Elimina mucusul in raceli, intareste inima si organele aparatului respirator si relaxeaza nervii. Ajuta si la producerea/ stimularea laptelui matern.
Mirosul este foarte placut, dulce si aromat, iar gustul este picant si proaspat.
Intrebuintare: este folosit pentru asezonarea dulciurilor de Craciun, a painii si a diverselor prajituri. Salatele de fructe, compoturile de mere si pere, mancarurile cu lapte si gris, gemul de prune, toate au o aroma mai buna daca li se adauga anason. Constituie un ingredient important in lichioruri, precum pastis, lichiorul de anason, uzo, bautura de orez, Pernod, Ricard si Sambuca care au arome asemanatoare lemnului-dulce.
Se gaseste sub forma de seminte intregi sau macinate. Se pastreaza in recipient etans, intr-un loc uscat, racoros, intunecos pentru a-si pastra aroma pentru cel putin un an.
Sfaturi pentru gatit: inainte de folosire, semintele de anason trebuie zdrobite intr-o piulita pentru a se degaja toata aroma. Are un gust care le poate domina pe toate celelalte si se foloseste cu grija si moderatie la gatit si copt. Nu se combina cu alte condimente aromatice.

Sursa: Condimente de Anne Iburg

Comentarii (7)

19.01.2013, 21:20

19.01.2013, 21:41

Imi place sa folosesc anason mai ales la checuri de cand l-am descoperit!

20.01.2013, 00:47

Ma bucur ca va place

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola